Huonekasvit

Esittelyssä kookospalmu (Cocos nucifera)

Isäntä toi kauppareissulta yllätyksen, nimittäin kookoksen. Kasvi saattaa monesti jäädä lyhytikäiseksi, sillä sen juuret ovat usein huonossa kunnossa jo ostettaessa. Ostoruukun kasvupohja on yleensä vettäpidättävää, mikä saa juuret mätänemään. Kookoksen juuret ovat erityisen herkät liikakastelulle.

Kaivoin omani ylös ruukusta ja totesin juuret hyväkuntoisiksi. Puhdistin juuret vanhasta kasvupohjasta vedessä huljutellen ja istutin kasvin mullattomaan kasvupohjaan, johon laitoin hieman alle puolet kookoskuitua ja hieman yli puolet perliittiä ja kevytsoraa. Mikäli käytät multaa, kannattaa valita hiekansekainen kaktusmulta, johon voi sekoittaa joukkoon esimerkiksi kevytsoraa. Kookos istutetaan kasvupohjan pinnalle. Se voi kasvaa ruukussa 1,5 metriä korkeaksi.

Mikäli saa kookoksen pidettyä hengissä, se kannattaa siirtää isompaan ruukkuun vähintään joka toinen vuosi. Koska omallani oli isot juuret, laitoin kasvin hieman entistä ruukkua isompaan ruukkuun. Istutuksen jälkeen sekoitin kasvupohjan pintaan matokakkaa ensilannoitteeksi. Jatkossa lannoitan kasvia joka kolmannella kastelulla ja marraskuusta eteenpäin annan mietoa ravinnetta silloin tällöin, sillä kasvi on keinovalon alla. Talvella kasvi hyötyy lisävalosta. Kesällä keskipäivän kuuma aurinko voi polttaa lehdet, joten sille paras paikka kesällä onkin itä- tai länsi-ikkuna.

Talvella kookosta kastellaan vähemmän kuin kesällä. Olen antanut mullan kuivua ainakin viiden sentin syvyydeltä kasteluiden välissä. Kookos rakastaa korkeaa ilmankosteutta, joten sitä kannattaa sumutella ahkerasti ja lisäksi voit hommata talveksi ilmankostuttimen sen avuksi.

Edit 12.6.2022 Kookos on ollut minulla nyt puolisen vuotta. Kasvi kuoletti kaksi lehtiparia, mutta on tehnyt yhden uuden lehtiparin ja nyt on aloittanut taas uuden lehden kasvattamisen. Hieman lehdet ovat ruskistuneet kärjistään, mutta muuten kasvi näyttää elinvoimaiselta. Ole päästänyt kasvupohjan melko kuivaksi kasteluiden välissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *