Huonekasvit

Esittelyssä köynnösvehka Red Emerald

Sain kasvivaihtarina toiselta kasviharrastajalta köynnösvehka Red Emeraldin (Philodendron erubescens Red Emerald) pistokkaita. Yhdessä oli jo juuret ja sen istutin suoraan ruukkuun. Loput kaksi pilkoin hieman pienemmiksi ja laitoin ne vesiviljelmään juurtumaan perliittiin. Mielestäni perliitti on paras juurrutusalusta vehkoille. Juurrutusta nopeuttamaan käytän Atamin Root Stimulatoria, joka on mielestäni erittäin tehokasta. Parin viikon juurrutuksen jälkeen kahteen pistokkaaseen on tullut niin paljon juuria, että ne voi jo istuttaa.

Red Emeraldilla on punertavat lehtivarret ja varret sekä suojuslehdet. Uudet lehdet ovat kellertäviä/ vaaleanpunaisia ja tummuvat vihreiksi ajan kanssa. Lehdet ovat sydämenmuotoiset, nuoren kasvin lehdet ovat puikulan malliset. Mitä enemmän kasvi saa valoa, sitä tummemman punaiset sen varret ovat. Keskipäivän kuumaan paahteeseen sitä ei kannata kuitenkaan laittaa. Kuuma aurinko voi kärventää kasvin lehdet. Hämärämmässä Red Emeraldin varren kasvu nopeutuu, mutta kasvi jää hennoksi ja pienilehtiseksi.

Viihtyessään kasvi on nopeakasvuinen ja voi kasvaa metrien mittaiseksi. Se tarvitseekin kasvituen. Jos kasvin haluaa pitää aisoissa, sitä saa olla aika ajoin latvomassa. Latvomisessa syntyneet pistokkaat voi juurruttaa vedessä, perliitissä tai sammalessa. Jokaisessa varsipistokkaassa pitäisi olla vähintään yksi lehti ja vartta 4-10 cm. Lehden kohdalle syntyvät juuret ja uusi kasvu lähtee hieman ylimmän lehden yläpuolelta.

Red Emerald on sopeutuvainen köynnösvehka. Se on helppohoitoinen, kunhan et kastele sitä liikaa, varsinkaan talvella. Kasvupohja saa kuivahtaa kevyesti kasteluiden välissä. Liikakastelu näkyy keltaisina lehtinä. Kaada aina puoli tuntia kastelun jälkeen aluslautaselle/ suojaruukkuun jäänyt ylimääräinen vesi viemäriin.

Vettäpäästävä kasvupohja vähentää liikakastelun vaaraa. Omani laitoin kookos- kaarna- perliitti- kevytsora- seokseen, jossa kookosta on hieman vajaa puolet. Mikäli käytät multaa, kannattaa sekaan laittaa kaarnaa, kevytsoraa tai perliittiä. Uuteen ruukkuun kasvi laitetaan, kun vanha on täynnä juuria. Paras ajankohta on kevät.

Kasvia voi lannoittaa keväällä ja kesällä joka toisella kastelulla, talvella riittää lannoite kerran kahdessa kuussa. Toki, jos kasvi on valon alla ja kasvaa, voi sitä lannoittaa talvellakin. Etelä-Amerikan tropiikin kasvina sumuttelusta Red Emerald tykkää, mutta selviää yleensä ilmankin. Uusien lehtien aukeneminen helpottuu, kun kasvin ympäristössä on kosteaa. Jos jokin uusi lehti on kovassa pinteessä, eikä meinaa aueta, voi sumuttelu tai ilmankostutin helpottaa kasvin hommaa.

Red Emerald on herkkä kylmälle. Sitä ei kannata talvella sijoittaa ulko-oven tai tuuletusikkunan viereen. Koko kasvi on myrkyllinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *