Huonekasvit

Esittelyssä kultaköynnös Blue Form

Tämä hieman harvinaisempi kultaköynnös (Epipremnum pinnatum Blue Form) eroaa peruskultaköynnöksestä lehtien värin ja muodon perusteella. Tummanvihreillä lehdillä on vieno sininen sävy, mikä syvenee kasvin vanhetessa. Lehdet ovat pitkulaisen malliset ja ne liuskoittuvat jo nuorellakin kasvilla.

Kultaköynnös Blue Form on helppohoitoinen niinkuin peruskultaköynnöskin. Se kestää hyvin kuivaa huoneilmaa ja kasvupohjan hetkellistä kuivuutta. Myöskään valon suhteen kasvi ei ole vaativainen, mutta tekee isompia lehtiä ja kasvaa nopeammin runsaassa valossa. Suoraan kesäiseen keskipäivän aurinkoon en kasvia laittaisi ainakaan ilman totuttelua. Omani on kesät talvet keinovalon alla paikassa, johon ei juurikaan tule auringon valoa.

Kasvin voi laittaa amppeliin kasvamaan riippuvana tai sitten sille voi laittaa jonkinlaisen kasvituen. Yleensä ylöspäin kasvava kasvi tekee isompia lehtiä kuin riippuva kasvi, sillä köynnökselle ylöspäin kiipeäminen on luonnollinen tapa kasvaa. Omalleni laitoin saneerausverkon nojaamaan seinää vasten ja kiinnitän kasvia verkkoon sitä mukaa, kun se kasvaa.

Oma kasvini on kasvanut jonkin verran kesän aikana ja otin siitä pari pistokasta siinä toivossa, että kasvi haarautuisi ja kasvaisi verkossa tuuheampana. Vielä ei kuitenkaan haarautumista ole näkynyt, mikä on kultaköynnökselle melko yleistä. Kasvista saamani pistokkaat juurtuivat nopeasti perliitissä.

Olen kastellut Blue Formia kun sen ruukussa pintamulta on kunnolla kuivaa. Lannoitetta olen antanut ympäri vuoden joka toisella kastelulla, sillä kasvini on valon alla talvella. Ilman valoa olevaa kasvia ei tarvitse lannoittaa talvella.

Laitoin kasvin kasvupohjaan, jossa on noin puolet kookosta ja loput kaarnaa, perliittiä ja kevytsoraa. Näin kasvupohjasta tuli kuohkea ja vettäpäästävä, eikä kasvi ole niin herkkä esimerkiksi liikakastelulle. Kookoksen tilalta voi toki käyttää multaakin, mutta siihenkin kannattaa sekoittaa joukkoon esimerkiksi kevytsoraa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *