Huonekasvit

Esittelyssä kultaköynnös Marble Queen/ Jade

Minulla on ollut jo jonkin aikaa kultaköynnös Marble Queen (Epipremnum Marble Queen) olohuoneen itäikkunalla amppelissa. Kasvia kutsutaan myös nimellä Devils Ivy. Marble Queenillä on sydämenmuotoiset ja valkovihreät marmorikuvioiset lehdet. Jos se taantuu, eli alkaa muodostaa täysvihreitä lehtiä, kutsutaan sitä silloin Jadeksi. Sanotaan, että heikossa valossa kasvi taantuu helpommin vihreäksi kuin runsaassa valossa. Kasvi yhteyttää vain vihreillä kasvinosilla, joten se hämärässä alkaa tuottamaan enemmän vihreitä lehtiä.

Oma Marble Queen taannutti amppelissa itsensä osittain ja se kasvatti yhden kokovihreän oksahaaran ja pari kirjavaa oksahaaraa. Mielestäni kasvi on silleen hauskan näköinen, joten en ole lähtenyt erottelemaan oksia toisistaan. Jotkut suosittelevat latvomaan kasvin viimeisen kirjavan lehden yläpuolelta, mikäli se taantuu, mutta itse pidän kokovihreästä versiosta. Valolla tuskin on tämän taantumisen takana, sillä ikkuna on melko valoisa ja synkimpänä talviaikana kasvilla on ollut lisävalona kasvilamppu.

Marble Queen on hidaskasvuisempi kuin tavallinen kultaköynnös. Kasvu on myös tiiviimpi, kuin peruskultsilla. Vaalealehtinen Marble Queen tarvitsee enemmän valoa, kuin taantunut Jade ja peruskultaköynnös, sillä kasvi yhteyttää vain vihreillä kasvinosillaan. Muuten Marble Queen on yhtä helppohoitoinen kuin tavallinen kultsi. Itse annan kasvupohjan kevyesti kuivahtaa kasteluiden välissä ja annan lannoitetta helmikuusta lokakuulle joka toisella kastelulla.

Marble Queenin voi laittaa riippumaan amppeliin tai sille voi laittaa jonkinlaisen kasvutuen, jota pitkin kasvi voi kasvaa ylöspäin. Ylöspäin kasvu on kasville luontaista, joten se alkaa kiipeävänä tehdä isompia lehtiä kuin riippuvana.

Oma Marble Queenini on mullattomassa seoksessa, johon laitoin noin puolet kookoskuitua ja noin puolet perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Multaankin kasvin voi istuttaa, mutta siihenkin kannattaa lisätä perliittiä, kaarnaa ja/tai kevytsoraa. Kaarnana käytän Kekkilän orkideamultaa.

(2) Kommentit

  1. Kati says:

    Tiedätkö voiko Jade-versio muuttua kirjavaksi?

    1. Hanna says:

      Tästä ei ole omakohtaista kokemusta, en osaa sanoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *