Huonekasvit

Esittelyssä Ludisia Red Strip

Ostin tämän maaorkidean noin vuosi sitten Hollannista Claessen Orchids nettikaupasta. Maaorkideoita kutsutaan myös jalokiviorkideoiksi, sillä niiden lehdet kiiltelevät valossa kauniisti. Tällä maaorkidealla on tumman vihreät lehdet, joissa on punaisia/ punertavia raitoja. Lehtien alapinta on punertava.

Kasvin olisi voinut istuttaa kookokseen tai viherkasvimultaan, jossa on reippaasti perliittiä ja/tai kaarnaa, mutta omani laitoin kasviterraarioon, jossa kasvupohjana on Wurth imeytysraetta, jonka päällä kasvaa sammalta. Kasvi ei kasva kovin korkeaksi, joten se sopi matalaan terraariooni hyvin. Kasvi viihtyy kosteassa terraariossa, mutta selviää myös normaalissa huoneilmassa.

Ludisiat ovat helppohoitoisia. Koska ne ovat maanpeitekasveja, eivät ne ole kovin vaativaisia valon suhteen. Runsaassa valossa kasvin lehdet kasvavat isommiksi. Eteläikkuna kesällä on tälle kasville liian kuuma paikka, itä- tai länsi-ikkuna sopii kasville paremmin. Kesällä kasvi pärjää myös pohjoisikkunalla.

Tämä kasvi kukkii talvella valkoisin kukin, jotka kasvavat varsien päähän. Kukinta jatkuu useita viikkoja. Kasvi usein kuolettaa kukkineet varret, mutta jatkaa kasvuaan sivuversoista. Kasville kannattaakin laittaa mahdollisimman laakea ruukku, jossa se mahtuu tekemään sivuversoja. Kasvilla ei ole kovin suuret juuret, joten ruukun ei tarvitse olla syvä.

Kasvia lisätään jakamalla tai pistokkaista. Pistokas kannattaa ottaa kukkimattomasta varresta. Kasvin voi jakaa viimeistään silloin, kun se on vallannut ruukun. Paras hetki jakamiselle on kevät tai kesä.

Terraariossa olevia kasveja tulee lannoitettua harvoin, sillä suljettua terraariota ei tarvitse juurikaan koskaan kastella. Olen tuulettanut ja kastellut terraariota lannoitevedellä noin parin kuukauden välein, joten kasvin kasvu ei ole ollut päätähuimaavan runsasta. Ruukussa olevaa Ludisia Red Stripiä lannoittaisin noin joka toisella kastelulla helmikuulta lokakuulle. Kasville voi käyttää orkidealannoitetta, mutta itse olen antanut Puutarhan Kesää lähinnä siksi, että lannoitan sillä myös muut terraariossa olevat kasvit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *