Huonekasvit Puutarha

Näin tulppaanit säilyvät pitkään

Tulppaanit pitävät viileydestä. Ne onkin järkevintä ostaa kaupasta, jossa niitä säilytetään kylmähuoneessa tai -kaapissa. Kimppu on hyvä tarkastaa kaupassa ötököiden varalta. Ötökät lakastuttavat kimpun nopeasti ja pahimmassa tapauksessa ne leviävät kodin muihin kasveihin. Itse en laita leikkokukkia koskaan huonekasvieni lähelle juurikin ötökkäpelon takia.

Kaupassa kannattaa valita kimppu, jossa kukat ovat vielä nupullaan, näin kimpusta on pidempään iloa. Myös lehdet on hyvä tarkastaa ennen ostopäätöstä. Jos kimpussa on keltaisia lehtiä, jätän kimpun kauppaan, sillä sellainen kimppu tuskin on kovin pitkäikäinen.

Kotona maljakoksi kannattaa valita kapea, korkea, mutta tukeva maljakko. Itse käytän yleensä lasituoppia. Useammalle kimpulle oivallinen on klassinen Aalto-maljakko, mikäli sellaisen omistaa.

Kotiin tullessa kimppu on hyvä jättää maljakkoon muovikuoriensa sisään vajaaksi tunniksi. Näin varret pysyvät paremmin suorina, eikä kimppu leviä roikottamaan varsiaan niin helposti. Muovikuoren alapää leikataan auki ja samalla varsia lyhennetään pari senttiä. Näin kukat saavat uudet imupinnat vettä varten.

Tulppaanit eivät kaipaa leikkokukkavirkistettä veden joukkoon. Vedeksi pitää valuttaa mahdollisimman kylmää vettä. Jotkut laittavat veden joukkoon jopa jäitä tai lunta vettä viilentämään. Tulppaanit kuluttavat usein paljon vettä, joten maljakon vesitilannetta kannattaa seurata. Muutaman päivän välein veden voi vaihtaa ja samalla varsiin voi leikata uudet imupinnat.

Tulppaanit kannattaa sijoittaa kauaksi pattereista, sillä lämpö saa kukat nuupahtamaan nopeasti. Kimpun voi nostaa yöksi jonnekin viileään tilaan, näin kukat säilyvät pidempään. Yleensä tulppaaneista on iloa viikoksi tai kahdeksi. Mikäli keräät tulppaanit omasta pihasta, kannattaa ne kastella hyvin edellisiltana ja leikata kukat aikaisin aamulla. Näin kukat ovat hyvin nesteytettyjä ennen leikkaamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *