Huonekasvit

Mullaton kasvupohja kokale

Kokale nimitys tulee kasvupohjaan sekoitettavien ainesten alkukirjaimista. Seokseen tulee kolmea raaka-ainetta: kookosta, kaarnaa ja lecasoraa. Resepti on helppo, sillä kaikkia aineksia tulee yhtä paljon. Oikein koville juoppokasveille kookosta voi laittaa enemmän, sillä kookos toimii vettä pidättävänä ainesosana seoksessa. Kookosta voi myös laittaa enemmän, jos olet patalaiska kastelija.

Kookokseksi kannattaa valita kookoskuitu- nimikkeellä myytävää tuotetta. Yleensä kookos myydään puristettuina tiiliskivinä. Yhdestä tiilestä tulee 7-9 litraa turvotettua kookoskuitua. Kookoshake nimiset tuotteet ovat liian karkeita tähän kasvupohjaan laitettaviksi. Tiiliskivi turvotetaan vedellä jossain astiassa. Mikäli haluaa varmistua, ettei kookoksen seassa tule mitään ötököitä kasveihin, voi kookoksen turvottaa kiehuvalla vedellä. Itse en ole jaksanut vettä keittää kookokselle, eikä kookoksen aiheuttamia ongelmia ötököiden kanssa ole silti ollut. Tiiliskivi turpoaa muutamissa minuuteissa käyttövalmiiksi. Vettä kannattaa kaataa astiaan litra kerrallaan, jotta vettä ei tule laitettua vahingossa liikaa. Turvotettu kookos säilyy hyvänä avonaisessa astiassa, joten ei haittaa vaikket käyttäisi kaikkea tiiliskivestä syntynyttä kookosta kerralla.

Kaarnaa on monenlaista. Kuorikate niminen tuote on oikeastaan jonkinlaista puuhaketta, joten se ei sovellu kokale- kasvupohjaan kaarnaksi. Kasvupohjissa käytetään havupuun kaarnaa, joita löytyy monenlaisia esimerkiksi terraariokaupoista. Itse olen käyttänyt kaarnana tässä kasvupohjassa Kekkilän orkideamultaa, joka sisältää kaarnaa ja sammalta. Isoimmat sammalkököt olen nyppinyt pois kaarnan seasta, mutta olen ollut hommassa melko suurpiirteinen. Kaarnan voi ötököiden tappamiseksi uunittaa 150°c:ssa puoli tuntia. Itse en ole jaksanut orkideamultaa koskaan uunittaa, enkä ole kasveihini ötököitä kaarnasta saanut. Mutta jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa uunitus tehdä. Kaarna on hieman hapanta ja suurin osa huonekasveista pitää happamasta kasvupohjasta. Kaarnaa voi lisätä myös mullan joukkoon, mikäli mullattomuus ei kiinnostele.

Lecasoran raekoolla ei ole juurikaan tässä seoksessa merkitystä. Lecasoran tilalta voi käyttää myös ruukkusoraa, tosin se on yleensä lecasoraa kalliimpaa. Itse käytän isompirakeista hydrosoraa, lähinnä siksi, että sitä sattuu yleensä olemaan ja mielestäni hyrdororan ruskea pinta on nätimpi, kuin lecasorien harmaanmusta pinta. Kevytsora kannattaa huuhtoa puhtaaksi pintapölystä esimerkiksi siivilässä ennen käyttöä. Kevytsoran tarkoitus on tehdä kasvupohjasta vettäpäästävämpi, jolloin kasvupohja kuivuu nopeammin ja juurimädän vaara laskee. Mikäli ei satu olemaan mitään kevytsoraa kotona, voi soran korvata samalla määrällä perliittiä.

Kaikki ainekset sekoitetaan yhteen esimerkiksi ämpärissä. Sekoittamisessa kannattaa olla huolellinen, ettei kookos jää tiiviille paakuille. Itse valmistan sekoitusta kerrallaan useamman litran, seos säilyy avonaisessa astiassa vaikka maailman tappiin. Seoksessa ei ole juurikaan ravinteita, joten kasvin varovaisen lannoituksen voi aloittaa parin viikon päästä istutuksesta.

(5) Kommentit

  1. Jones says:

    ps. multani seassa on kyllä myös ruukkusoraa, mutta tuntuu, että se pakkaantuu tosi kovaksi ihan muutaman kastelun jälkeen. Ehkä soraa ei ole tarpeeksi?

  2. Jones says:

    Hei,
    Mitä mieltä olet, että kannattaako vaihtaa mullasta mullattomaan, kun olen vaihtanut kasveilleni mullan ehkä noin kuukausi sitten? Muutamat kasvini ovat saaneet uuden mulla viikon sisään. Tuo mullaton multa antaisi minulle mielenrauhan ylikastelemiselta 😀 t. neuroottinen kasvien terveydestä

    1. Hanna says:

      Aina on hyvä hetki vaihtaa mullattomaan! 😀 Varsinkin, jos on taipuvainen liikakasteluun. Toki voit pitää mullassakin kesän, silloin kasvit kuluttavat enemmän vettä, joten liikakastelu vaara on pienempi.

      1. Jones says:

        Selvä! Ehkä siirryn pikkuhiljaa sitten tuohon mullattomaan. 😀 Sitten vielä kiinnostaisi, että riittääkö semihydroon perus kasvilannoite, vai onko se TriPart- lannoitepaketti välttämätön semihydrossa?

        1. Hanna says:

          Anteeksi vastauksen viivästymisestä, kommenttisi oli mennyt silmieni ohi ihan vallan. Olen antanut ihan Puutarhan Kesää semihydroihinkin ja hyvin ovat pärjänneet. Joskus annan pelkkää vettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *