Huonekasvit

Huonekasvien hoito kuun kierron mukaan

Esimerkiksi biodynaamisessa viljelyssä otetaan huomioon muun muassa kuun kierron eri vaiheet. Suomessakin vanha kansa on hyödyntänyt kuukalenteria viljelytöiden ajoittamisessa. Jotkut viherkasviharrastajat ovat myös innostuneet hoitamaan kasvejaan kuun mukaan. Itse en ole vielä saanut kokemuksia niin paljon, että voisin sanoa, että kuun eri vaiheiden huomioiminen auttaisi kasvien hoidossa, mutta moni vannoo kuun eri vaiheiden nimeen. Kuun liikkeet vaikuttavat kasvien nestekiertoon, joten ne saattavat vaikuttaa kasvien kasvuunkin. Alla siis lyhyt oppimäärä siitä, kuinka kuun eri vaiheet voi huomioida sisäkasvien hoidossa.

Kuun eri vaiheet ovat:

  • Uusikuu/ nuorikuu
  • Kasvava kuu/ nouseva kuu/ yläkuu
  • Täysikuu
  • Vähenevä kuu/ laskeva kuu/ alakuu

Kuun kierto kestää 29,53059 vuorokautta. Kierto alkaa, kun kuu on pienimmillään eli hyvin kapeana sirppinä, jolloin kuun valaistu pinta-ala on vähäinen. Kuun valaistun pinta-alan kasvaessa, puhutaan nousevasta kuusta. Kun valaistu pinta-ala on suurimmillaan, puhutaan täysikuusta ja kun valaistun pinta-alan määrä vähenee, puhutaan laskevasta kuusta.

Kuun eri vaiheet riippuvat siitä, mistä suunnasta aurinko kuuta valaisee.

Kuinka kuun vaiheita sitten voi hyödyntää viherkasvien hoidossa?

Sanotaan, että nousevan kuun aikaan kasvavat kasvien maanpäälliset osat ja laskevan kuun aikaan kasvavat maan alla olevat kasvin osat.

  • Siemenet kylvetään nousevan kuun aikana.
  • Pistokkaat pysyvät parhaiten kunnossa, kun ne otetaan nousevan kuun aikana.
  • Mullan vaihto tehdään nousevan kuun aikana.
  • Pistokkaiden istutus tehdään nousevan kuun aikana.
  • Laskevan kuun viimeinen viikko on on niin sanottu ”kurja viikko”, jolloin mikään ei kasva kunnolla.

Seuraava uusi kuu on 2.3.2022, jonka jälkeen on nouseva kuu. Istustuspuuhat kannattaa aloittaa tuon päivän jälkeen ja jatkaa niitä voi parisen viikkoa. Täydenkuun ja uudenkuun päivinä kasvien ystävä voi pitää lepopäivän kasvihommista, sillä ne päivät eivät ole otollisimpia kasvihommiin.

(5) Kommentit

  1. […] Huonekasvien hoito kuun kierron mukaan – hulluna […]

  2. Jorma says:

    Biodynaamisessa viljelyssä olisi harhaanjohtavaa yhdistää alakuu ja laskeva kuu vähenevään kuuhun, koska kyse on eri rytmeistä. Sideerisessä rytmissä kuun ratataso ylenee tai alenee. Synodisessa rytmissä kuu ”kasvaa” tai ”vähenee”.

    1. Hanna says:

      Hei ja kiitos tarkennuksesta!

  3. Kuuhullu says:

    Mielenkiintoinen juttu! Nuo kuun eri vaiheet ovat hieman virheellisesti tässä. Eli kuun eriasteiset sirpit ja uusikuu eivät johdu siitä että maapallo varjostaisi kuuta, vaan siitä, mistä suunnasta aurinko valaisee kuuta. Jos on esimerkiksi puolikuu siten, että kuun vasen puoli on valaistu, aurinko paistaa maasta kuuta katsottaessa kuun vasemmalta puolelta. Jos taas on uusikuu, aurinko valaisee kuun takaosaa, eli meille näkyy vain kuun varjopuoli. Kuunpimennyksen aikaan aurinko, maapallo ja kuu ovat samassa linjassa siten, että maapallon varjo lankeaa kuun pinnalle. Auringonpimennyksen aikaan taas kuu on maapallon ja auringon välissä siten, että kuu luo varjon maapallon pinnalle. Mutta yhtäkaikki, mielenkiintoinen juttu! 🙂

    1. Hanna says:

      Voi ei, olenpa muistanut aivan väärin, pitääpä yrittää korjata teksti. 😀 Kouluista jo niin monta vuotta, että meni metsään. Kiitos tosi paljon oikaisusta!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *