Huonekasvit

Esittelyssä Tillandsia bulbosa

Tillandsia bulbosa on ilmakasvi, joten sitä ei istuteta kasvupohjaan. Kasvi saa vettä ja ravinteita ilmasta lehtiensä kautta. Minulla on useampi Tillandsia bulbosa, joista osa on trooppisessa kasviterraariossa, missä on lämmintä ja kosteaa ja osa tavallisessa huoneilmassa. Ilmakasveja kastellaan sumuttelemalla ja vesiastiassa kylvettämällä. Terrassa olevia ilmakasveja ei tarvitse kastella, sillä terran ilmankosteus riittää pitämään kasvit hengissä. Joskus sumuttelen terrankin ilmakasvit lannoitevedellä, johon laitan kesällä mietoa orkidearavinnetta ja talvella merileväuutetta. Huoneilmassa olevat Tillandsia bulbosat kylvetän lannoitevedessä kun muistan, eli noin kerran kuussa tai harvemmin ja ne ovat silti hengissä. Sumuttelen ne silloin tällöin kevyesti ohimennessäni.

Bulbosan lehdet ovat juuresta tiiviisti kiinni toisistaan, joten sitä ei kannata upottaa veteen kokonaan, sillä vesi jää helposti muhimaan lehtien tyveen mädännyttäen kasvin. Olenkin liottanut kylpyvedessä vain lehtien kärkiä muutaman sentin matkalta noin 15 minuuttia kerrallaan. Kylvyn jälkeen kuivatan kasvin alassuin uuniritilän päällä tiskipöydällä noin tunnin ajan, ennen kuin laitan kasvin paikoilleen.

Tillandsia bulbosa on mielestäni helppo ilmakasvi pitää hengissä ja se tuntuu sopeutuvan hyvin niin kosteaan kuin kuivaankin huoneilmaan.

Bulbosa on kotoisin Amerikasta ja sitä löytyy niin Etelä- kuin Pohjois-Amerikastakin ja ne elelevät muiden kasvien oksilla ja varsissa tai kallionkoloissa. Kasvista on jalostettu useita lajikkeita, omieni tarkemmat lajikkeet eivät ole tiedossa.

Mielestäni Tillandsia bulbosa ei ole vaativainen valon suhteen. Eteläikkunalle sitä ei kannata kesällä laittaa tai se saattaa kuivua ja kärtsähtää. Ainakin omieni kasvu on ollut hidasta valon määrästä riippumatta.

(2) Kommentit

  1. Izsbe says:

    Tuo viimenen taitaa olla tillandsia caput medusae 🙂 itsellä niitä 3, joista yksi saanut jo 2 ”pupsia” ja samalla kasvattanut kukkaa noin vuoden.

    1. Hanna says:

      Juu itsekin katselin sitä, että on hieman erinäköinen. Ja mulla kans kukka tehnyt siinä tuloaan puolitoista vuotta varmaankin. Hitaasti etenee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *