Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä musta palmuvehka Raven

Honkasen puutarha Turtolassa Tampereella oli jälleen se paikka, josta haaveilemani kasvi löytyi. Tällä kertaa se oli erikoisvärinen eli musta palmuvehka. (Zamioculcas Raven) Palmuvehkaa sanotaan myös tikapuukukaksi, leidipalmuksi ja palmusaniaiseksi. Kasvi on kotoisin Tansaniasta ja se kuuluu kallakasveihin. Mustaa palmuvehkaa hoidetaan aivan samoin kuin tavallistakin. Mitä pimeämmässä kasvi on, sitä tummemmaksi lehdet menevät. Kasvi on kaikkiruokainen ja selviytyy niin hämärässä kuin auringossakin.

Palmuvehka on helppo hoidettava, kunhan sitä ei kastele liikaa. Kasvi varastoi vettä juurimukuloihinsa, joten kasvupohjan annetaan kuivua kunnolla kasteluiden välissä. Kesälläkään lannoittaa ei kannata ihan joka kerta ja talvella ei lannoiteta ollenkaan. Mitä lähempänä kasvi on valoa, sitä enemmän se tarvitsee kastelua. Kasvia kastellaan paljon kerrallaan, mutta harvoin. Liika kastelu kellastuttaa lehdet.

Kasvupohjaan laitoin hiekkaa, multaa sekä hydrosoraa ja pinnalle kerroksen pelkkää imeytysraetta, koska se korostaa kauniisti lehtien tummia sävyjä.

Kasvi on myrkyllinen, joten pidä se lasten ja lemmikkien ulottumattomissa. Kasvi uudelleenistutetaan vasta, kun vanha ruukku on täynnä kasvustoa. Kasvi kasvaa hitaasti, joten ruukku tarvitsee vaihtaa isompaan noin kolmen vuoden välein. Ruukun vaihto kannattaa tehdä keväällä.

Laitoin kasvin kolmen metrin päähän itäikkunasta. Paikkaan paistaa aamulla aurinko parin tunnin ajan, muuten kohta saa valoa ikkunasta melko miedosti. Samassa nurkassa viihtyvät normaali palmuvehka, reunustraakkipuu, saniainen ja anopinkieli. Suihkuttelen tätäkin kasvia kerran päivässä, mutta en ole huomannut sen mitenkään innostuvan siitä. Ei se tosin ole suuttunutkaan.

Edit 1.12.2020: Palmuvehkani on voinut hyvin ja se on tehnyt pari uutta oksaakin. Uudet lehdet ovat vaaleanvihreitä ja muuttuvat mustiksi melko hitaasti. Loppukesästä vaihdoin kasvin saviruukkuun ja Wurth imeytysrakeeseen ja kasvi on viihtynyt erinomaisesti. Hengittävässä saviruukussa imeytysrae kuivuu melko nopeasti, joten liikakastelun vaara vähenee.

(2) Kommentit

  1. Milla says:

    1.12.2020 kerroit että Raven on tehnyt pari uutta oksaa, kauan meni että tummui?

    1. Hanna says:

      Enpäs pannut merkille, kauanko meni. Ei nyt ihan päivässä tummunut ainakaan, mutta en nyt sano mitään, etten valehtele. Myin kasvin ystävälle ja jätin itselleni kaksilehtisen pikkuisen, joka on ollut nyt yli vuoden ihan muuttumaton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *