Huonekasvit

Esittelyssä muulinkorva Batik

Tämän kasvin (Syngonium podophyllum Batik) tilasin Hollannista growjungle.nl nettikaupasta. Hintaa kasvilla oli viitisen kymppiä ja se oli isompi, kuin myyntikuvassa, mistä olin tietenkin hyvilläni. Kasvi oli terveen ja terhakkaan näköinen, vaikka sen matka kesti viikon. Viitteitä ötököistä ei kasvissa ollut, mutta laitoin sen silti pariksi viikoksi karanteeniin eroon muista kasveista.

Muulinkorva Batikilla on kauniit lehdet. Tummanvihreän lehden lehtisuonet ovat valkoiset/vaaleanvireät, mikä saa lehden pinnan näyttämään pitsiltä. Koska lehdissä on paljon valkoista, tarvitsee tämä muulinkorva hieman enemmän valoa, kuin vihreälehtiset yksilöt. Kuumaan keskipäivän aurinkoon eteläikkunalle kasvia ei kuitenkaaan kannata laittaa, vaan itä- tai länsi-ikkuna sopii kasville paremmin.

Laitoin kasville mullattoman kasvupohjan, johon tuli noin puolet kookosta ja puolet perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Mikäli istutat kasvin multaan, kannattaa siihenkin laittaa sekaan kevytsoraa, perliittiä ja/tai kaarnaa. Kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa, mikä sopii hyvin muulinkorvalle. Perliitti ja kevytsora tekee kasvupohjasta ilmavamman, mikä saa kasvin juuret viihtymään paremmin ja vähentää liikakastelun vaaraa.

Liikakasteltu muulinkorva Batik kellastuttaa alimpia lehtiään ja janoinen kasvi riiputtaa niitä. Kasvupohja saisi kevyesti kuivahtaa kasteluiden välissä. Kesällä voi kastella runsaammin kuin talvella. Lannoitetta voi antaa keväällä ja kesällä joka toisella kastelulla. Talvella kastellaan ilman lannoitetta, mutta mietoa merilevää voi kasville antaa talvellakin. Toki jos kasvi on voimakkaan keinovalon alla talvella ja kasvaa, voi silloin lannoittaa talvellakin.

Kasvia saa lisättyä pistokkaista ja paras ajankohta pistokkaiden ottamiseen on kevät tai kesä. Uuteen ruukkuun kasvi pitää laittaa, kun juuret ovat täyttäneet ruukun tai multa on mennyt haperoksi tai paakkuuntunut. Paras ajankohta uudelleenruukutukseen on kevät tai kesä. Mikäli kasvi on istutettu uuteen multaan, ei kasvia tarvitse hetkeen lannoittaa. Mikäli käytät mullatonta sekoitusta, miedon lannoituksen voi aloittaa viikko istutuksen jälkeen.

Tropiikin kasvina muulinkorva Batik nauttii korkeasta ilmankosteudesta. Varsinkin talvella kasvia kannattaa sumutella päivittäin. Myös ilmankostuttimesta kasvi hyötyy. Yleensä muulinkorvat kuitenkin sopeutuvat melko hyvin kuivaankin huoneilmaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *