Huonekasvit

Esittelyssä muulinkorva Maria Allusion

Ostin tämän muulinkorvan (Syngonium podophyllum Maria Allusion) talvella aivan pienenä minikasvina ja se on ainakin nelinkertaistanut jo kokonsa, vaikka on edelleenkin vielä pieni. Maria Allusion jää yleensä hieman pienemmäksi kuin monet muut muulinkorvat. Mielestäni kaikki muulinkorvat ovat helppohoitoisia ja sopeutuvaisia. Kasvi on luonnossa kotoisin Etelä- Amerikasta.

Maria Allusionin lehdet ovat nuorina pinkkejä/punaisia/kuparinvärisiä ja vihertyvät vanhetessaan. Lehdissä onkin monenlaista väritystä, mikä tekee kasvista mielenkiintoisen näköisen. Viihtyessään kasvi on nopeakasvuinen. Köynnöksenä se tarvitsee kasvituen, jota pitkin se pääsee kiipeämään, ellet laita sitä amppeliin kasvamaan villisti ja vapaasti riippuvana.

Omalle Maria Allusionille laitoin kasvupohjaksi mullattoman seoksen, johon tuli noin puolet kookosta ja puolet perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Perliitti ja kevytsora tekevät kasvupohjasta kuohkeamman ja vettäpäästävämmän. Kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa, mikä on muulinkorvan mieleen. Myös multaan voi sekoittaa perliittiä, kevytsoraa ja/tai kaarnaa, niin juuret ja kasvi viihtyvät paremmin.

Maria Allusionia lisätään pistokkaista tai jakamalla. Paras ajankohta lisäämiseen on kevät tai kesä. Olen juurruttanut muulinkorvia semihydrossa perliitissä, vesiviljelmässä perliitissä, sammalessa, vedessä sekä suoraan kasvupohjassa ja aina on juurtuminen tapahtunut verrattain nopeasti, kunhan vain valoa riittää.

Muulinkorva Maria Allusion pärjää kesällä pohjoisikkunallakin, mutta itä- tai länsi-ikkuna on sille paras paikka. Runsas valo saa lehtien värit pysymään kirkkaina. Eteläikkunan keskipäivän paahde on muulinkorvalle liikaa ja voi polttaa sen lehdet karrelle. Kasvi on myös kylmänarka, joten sen paikka talvella ei ole tuuletusikkunan tai ulko-oven vieressä. Talvella kasvi hyötyy keinovalosta, mutta selviää yleensä hyvin pimeimmästäkin ajasta ilman lisävalaistusta. Omani on kesät /talvet keinovalon alla.

Kasteluiden välissä kasvupohja saisi kevyesti kuivahtaa. Talvella kastellaan harvemmin kuin kesällä. Janoisena kasvi riiputtaa lehtiään ja kellastuttaa niitä vanhimmista aloittaen. Myös liikakasteltu kasvi voi kellastuttaa lehtiään. Tällöin keltaisuus voi tulla myös laikkuina ja pisteinä.

Lannoitetta voi kesällä antaa joka toisella kastelulla, keväällä ja syksyllä joka kolmannella kastelulla ja talvella ei lannoiteta ollenkaan. Mikäli kasvi on talvella lisävalon alla ja kasvaa, voi mietoa lannoitetta antaa talvellakin. Merilevää voi antaa sekä kesällä että talvella. Myös laimennettua kahvia annan silloin tällöin lorauksen. Kahvi happamoittaa hieman kasvualustaa ja tarjoaa myös ravinteita.

Tropiikin kasvina muulinkorva Maria Allusion pitää korkeasta ilmankosteudesta. Mielestäni muulinkorvat sopeutuvat hyvin kuivaankin huoneilmaan. Talvella niitä kannattaa kuitenkin sumutella päivittäin, kun huoneilma on kuivaa lämmityksen takia. Myös ilmankostuttimen voi hankkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *