Huonekasvit

Esittelyssä pagodipuu

Siron ja herkän pagodipuun (Sophora prostrata) hankin kummituspuulle vieruskaveriksi. Ne sopivat hyvin vierekkäin, sillä ne ovat toistensa lähisukua. Pagodipuu on kotoisin Uudesta-Seelannista, missä se voi kasvaa 1,5 m korkeaksi. Ruukussa kasvi jää pienemmäksi. Kasvi on hidaskasvuinen ja sitä voi kasvattaa myös bonsaina.

Kasvi kukkii alkukesästä, mutta vasta noin 10-vuotiaana. Kukat ovat keltaiset ja muistuttavat herneen kukkia. Pagodipuu on myrkyllinen, joten sitä käsitellessä suosittelen käyttämään hanskoja. ’

Kasvi kannattaa laittaa nuorena itä- tai länsi-ikkunalle, mutta vanhempana se kestää hyvin myös keskipäivän aurinkoa etelä-ikkunalla. Patterin viereen kasvia ei sisällä pidä laittaa. Kesällä pagodipuu pärjää myös ulkona, kunhan otat sen sisään ennen pakkasia.

Talvella kasvi kaipaa runsaasti lisävaloa. Ellet omista kasvilamppua, kasvin voi laittaa talvilevolle viileään ja valoisaan tilaan, jossa ei kuitenkaan ole pakkasta. Lepokaudella kasvia ei juurikaan kannata kastella. Omani on lampun alla, joten sitä voi kastella normaalisti. Liian hämärässä kasvi kellastuttaa lehtiään ja kasvu pysähtyy.

Pagodipuu rakastaa korkeaa ilmankosteutta. Sitä voikin sumuttaa usein tai sijoittaa se ilmankostuttimen lähelle, varsinkin talvella, jos et laita sitä talvilevolle. Liian kuivassa ilmassa kasvi alkaa varistamaan lehtiä.

Kasvualustaa ei päästetä koskaan täysin kuivumaan. Kasvi kuitenkin inhoaa seisovaa vettä ja liiassa kosteudessa kellastuttaa lehtensä. Kasvupohjaan kannattaakin sekoittaa kevytsoraa ja/tai perliittiä, jotta siitä tulee vettäpäästävämpää. Kevytsorasta voi tehdä kunnon salaojan ruukun pohjalle. Ruukuksi valitaan istutusruukku, jossa on reikiä pohjassa. Omani on kookos- perliitti- kaarnaseoksessa. Kasvi vaihdetaan uuteen ruukkuun vasta, kun vanha ruukku on täynnä juuria. Kasvualustasta kannattaa tehdä vettäpäästävä, sillä kasvi erittää mettä, joka sotkee lehdet tahmeiksi. Tahmeuden saa pois suihkussa. Mesi myös sotkee pintoja kasvin ympärillä, mikä kannattaa huomioida kasvin sijoittelussa.

Talven jäljiltä kannattaa leikata pois ne oksat, joihin ei tule uutta kasvua. Muutenkin kasvia voi leikellä, mikäli haluat muotoilla sitä. Poistamalla alaoksia, saat kasvista puumaisemman näköisen. Lannoittaa voi laimealla lannoitteella noin kerran kuukaudessa. Talvella lepotauolla olevaa kasvia ei lannoiteta.

Edit: Pagodipuuni pärjäsi hienosti talven, mutta kuivatti itsensä oksa kerrallaan kevään aikana. Vein kasvin ensiapuosastolla kasvitelttaan, jossa on lämmintä, kosteaa ja valoisaa, mutta kasvi ei näyttänyt mitään elonmerkkejä. Lopulta heitin kasvin biojätteeseen. Epäilen, että saatoin liikalannoittaa kasvin kuoliaaksi, sillä sille tuli loroteltua aina vahingossa lannoitevettä, samalla kun kastelin muitakin kasveja. Hidaskasvuisena kasvina pagodipuu tarvitsee vain vähän lannoitteita.

(2) Kommentit

  1. Chia says:

    Mistä löysit kyseisen kasvin? Oon koittanut etsiä mut tuntuu olevan vaan kummituspuuta tarjolla :(.

    1. Hanna says:

      En muista kyllä yhtään enää, että mistä hommasin. Ei ole kyllä usein tullut vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *