Huonekasvit

Esittelyssä vanhan ajan unelma

Unelma (Asparagus setaceus) on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva parsakasveihin kuuluva klassikkokasvi. Meilläkin sitä on käytetty jo vuosikymmeniä viherkasvina ja leikkokukkana. Kasvi muistuttaa hieman saniaista, mutta sillä on paljon ohuemmat ja harsomaisemmat lehdet.

Unelma kasvaa ensin 30-50 cm korkeaksi pensaaksi ja sen jälkeen se alkaa muodostamaan jopa 1,5 m pitkiä köynnösversoja. Versot voi joko leikata pois tai antaa olla. Mikäli haluat juurruttaa näitä versoja, saatat tarvita lämpömaton. Myös lattialämmitystä voi hyödyntää juurrutuksessa.

Kasvi rakastaa korkeaa ilmankosteutta, joten sitä kannattaa sumutella ahkerasti. Kasvin voi laittaa myös terraarioon, koska se on helppo pitää matalana leikkaamalla köynnösversot pois. Kasvi on nopeakasvuinen ja se kannattaa laittaa uuteen ruukkuun joka kevät, mikäli annat versojen kasvaa.

Unelma pitää runsaasta valosta, mutta keskipäivän paahteeseen sitä ei kannata laittaa, sillä silloin sen lehdet kuivuvat. Myös lämpöpatterin läheisyys saa lehdet varisemaan. Liian pimeässä kasvi kellastuttaa lehtensä. Kellastuneet lehdet kannattaa leikata pois. Talvella kasvi tarvitsee lisävaloa, ellet laita sitä talvehtimaan valoisaan ja viileään (8-10°c) paikkaan.

Mikäli pidät kasvilla lepotauon talvella (marraskuu-helmikuu), se saattaa kukkia tuoksuvin ja vaaleanvihrein kukin loppukesästä. Kukinnoista muodostuu punaisia marjoja, joista kasvin voi laittaa halutessaan kasvamaan uusiksi unelmiksi.

Kasvi juo paljon vettä kesäisin. Se on kuitenkin herkkä seisovalle vedelle. Aluslautaselta kannattaa kaataa vesi pois vartti kastelun jälkeen. Kasvualustan pitäisi olla kuohkeaa. Mikäli käytät multaa, laita sekaan puolet kevytsoraa. Omani on kookos- perliitti- hydrosoraseoksessa.

Kesällä kasvia kannattaa lannoittaa joka kastelulla. Mikäli laitat kasvin talvehtimaan viileään, kasvia ei juurikaan tarvitse kastella. Jos kasvi on talven lisävalon alle, lannoitusta voi jatkaa miedolla lannoitteella ympäri vuoden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *