Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä vanilja- orkidea variegata

Tämä Keski-Amerikasta kotoisin oleva kasvi (Vanilla planifolia variegata) löytyi Kasvimielinen- nettikaupasta. Kuten aina ennenkin Kasvimielisen kasvi oli erittäin hyvin pakattu ja hyväkuntoinen. Ruukussa oli neljä taimea, jotka erottelin ja laitoin jokaisen omaan ruukkuunsa. Yhden annoin ystävälle ja loput pidin itselläni.

Kasvupohjaksi laitoin yhdelle pelkkää kaarnaa (Kekkilän orkideamultaa) ja kahdelle muulle kaarna- kookos- perliitti- hydrosora- sekoituksen, jossa on puolet kaarnaa ja puolet muita ainesosia. Kasteluiden välissä kasvupohjan pitäisi päästä kuivahtamaan. Lannoitetta voi antaa kesällä joka toisella kastelulla, talvella harvemmin, ellei kasvi ole lampun alla. Kasvupohja on hyvä huuhtoa silloin tällöin runsaalla vedellä, jotta liikaravinteet huuhtoutuvat pois. Käytä orkideoille tarkoitettua lannoitetta.

Vanilja-orkidea eroaa monesta muusta orkideasta kasvamalla pitkäksi puiden oksilla asuvaksi köynnökseksi, jolla voi olla mittaa useita metrejä. Kasvin lehdet ovat pienemmät kuin esimerkiksi perhoskämmeköillä ja tällä variegata- versiolla lehdet ovat valko/vihreä-raidalliset. Vaniljaorkidea kasvattaa usein erittäin pitkiä ilmajuuria, joilla se tarraa kaikkeen, josta voisi saada tukea.

Vähäisemmän lehtivihreän takia tämä versio kaipaa hieman enemmän valoa, kuin tavallinen vihreälehtinen vaniljaorkidea. Keskipäivän paahde on kuitenkin orkidealle liikaa. Niinpä kasvi kannattaakin laittaa itä- tai länsi-ikkunalle. Omani ovat keinovalon alla 12 tuntia päivässä.

Haaveilin tietenkin, että voisin kasvattaa omaa vaniljaa. Noh, vaniljan kasvatus paljastuikin melkoiseksi puuhasteluksi, jossa maltti on valttia ja työvaiheita paljon. Nopeasti laskettuna saatan saada vaniljaa vuonna 2025… 😀

Kasvin pitää ensin kasvaa ainakin metrin pituiseksi. Kun kasvi saavuttaa tukensa yläpään ja alkaa kasvaa riippuen, se saattaa alkaa kukkimaan. Yleensä kasvin pitää tässä vaiheessa olla ainakin 3 vuotta vanha. Yksittäiset viher/keltaiset kukat kukkivat vain yhden päivän. Uudet kukat pitää pölyttää esimerkiksi puutikulla aina aamuisin. Köynnöksestä valitaan 40-50 kukintoa, joista jokaisesta pölytetään 6-8 kukkaa.

Kasvin pölyttyneet kukinnot kasvavat 15-23cm pitkiksi vihreiksi hedelmiksi, jotka kypsyvät 5 kuukautta. Hedelmät pitää kuitenkin kerätä, ennen kuin ne kypsyvät kokonaan. Hedelmien kypsyminen keskeytetään upottamalla ne kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi ja sen jälkeen palkoja kuivataan ja hiostetaan 6 kuukautta. Päivisin hedelmät ovat auringon alla ja yöksi ne kääritään huopiin hiostumaan. Näin niihin alkaa muodostua vanilliinia. Eipä siis mikään iso homma onneksi.. Nyt en enää yhtään ihmettele, miksi vanilja on maailman toiseksi kallein mauste.

Edit 15.4.2022 Kasvi viihtyi hyvin normaalissakin huoneilmassa, mutta päätin siirtää sen suljettuun kasviterraarioon noin vuosi sitten. Vaniljaorkidea on voinut terrassa todella hyvin. Terra on melko matala, joten köynnöstä on saanut latvoa muutaman kuukauden välein. Kasvi on haaroittunut latvonnan johdosta monesta kohtaa. Terra saa 10-14h keinovaloa vuorokaudessa ja lisäksi keväästä syksyyn ilta-aurinkoa yläpuolellaan olevasta länsi-ikkunasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *