Huonekasvit

Esittelyssä perhoskämmekkä, kotoisammin orkidea

Tämä perhoskämmekkä (Phalaenopsis) on sinnitellyt hoidostani huolimatta hengissä, vaikka onkin ollut jo useampaan otteeseen menetetyn näköinen. Olen kastellut kasvia epäsäännöllisesti, jolloin se välillä on vetänyt lehdet ja ilmajuuret ryppyiseksi veden puutteesta ja välillä lehdet keltaisiksi ja juuret mustiksi liiasta vedestä.

Jostain syystä perhoskämmekkäni on alkanut tänä vuonna viihtyä yhtäkkiä paremmin ja on tehnyt uusia lehtiä ja ilmajuuria. Hoitoni on ollut vähäistä; olen lorauttanut pari lorausta vettä silloin tällöin muistaessani. Orkidealannoitetta olen antanut joskus, ehkä kerran puolessatoista kuukaudessa. En ole jaksanut uppokastella ruukkua, vaikka sitä suositellaankin kastelutavaksi.

Perhoskämmekkä elää luonnossa Australiassa ja Aasiassa epifyyttinä puiden rungoilla ja oksilla. Kasvupohjana kasvilla onkin Kekkilän orkideamulta eli kaarnaa, jossa on hitunen sammalta.

En tiedä mistä johtuu, mutta nyt muutama päivä sitten huomasin, että kasvi tekee kukkavanaa. Olen saanut perhoskämmekkäni muistaakseni lahjana pari kolme vuotta sitten. Minulla ei ole mitään hajua kukan väristä, joten elän nyt jänniä aikoja. En ole koskaan saanut perhoskämmekkää kukkimaan, joskaan en ole kovin paljon perhoskämmekkääni huomioinutkaan. Sanotaan, että kun perhoskämmekkää pitää viiden viikon ajan hieman kylmemmässä tilassa, kukkimisen pitäisi alkaa. Itse en ole tätä kokeillut.

Kukkiva perhoskämmekkä tarvitsee paljon valoa. Siirsinkin kasvin eteläikkunalle (Mikä on kesällä orkidealle liian kuuma paikka) ja talviauringon lisäksi kasvi saa muutaman tunnin päivässä keinovaloa Airamin 17W, 4000K, 27E polttimosta iltapäivällä, kun ikkunalla alkaa hämärtyä.

Edit 23.2.2024 Kukan väri paljastui valkoiseksi. Nyt edellisestä kukinnasta on reilu vuosi ja huomasin orkideassa taas kolme kukkavanaa, jotka ovat juuri aloittaneet kasvunsa. Kasvi on ollut pohjoisikkunalla, mutta saanut lisävaloa näin talvella. Kastellut olen aika usein, sillä kasvi on kuuman patterin yläpuolella. Olen lorauttanut vettä suoraan ruukun pohjalle kannusta, melko vähän kerrallaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *