Huonekasvit

Kasvihyllyt keittiöön

Keittiössämme on ollut joskus ovi eteiseen. Ovi on jätetty paikoilleen, mutta aukko on eteisessä, seinän toisella puolella laudoitettu umpeen. Ovi on salvattu kiinni ja laudoitus luonnollisesti estää oven aukeamisen. Ovi on pienessä syvennyksessä ja isäntä ehdotti, josko oveen laitettaisiin kolme hyllyä keittiötavaroille. Kun hyllyt olivat paikoillaan, isäntä sanoikin, että jos hyllyille laittaisi valot, siitä tulisi hieno kasvihyllykkö. Suostuin ideaan tietenkin saman tien, sillä keittiössä ei vielä kasveja ollutkaan.

Muuton jäljiltä meillä oli ylimääräisenä Ikean hyllyjä. Isäntä sahasi jokaisen hyllyn hieman lyhyemmäksi, jotta ne upposivat oviaukkoon. Kaikki kolme hyllyä laitettiin tasaisin välimatkoin toisistaan. Hyllytilaa jokaisen hyllyn yläpuolella on hieman alle 45cm.

Puuilosta hankimme kaksi kolmemetristä led-nauhaa. Nauhan värilämpötila on 3500K ja tehoa yhdessä valosarjassa on 16W, eli yhteensä 32W. Led-nauhat pujoteltiin hyllyjen yläpuolelle ja sivuille. Valot laitettiin ajastimen perään ja ne saavat virtaa 10 tuntia päivässä. Jään seuraamaan hyllyille laitettavien kasvien vointia, että tarvitsevatko ne kenties tehokkaamman valon. Nyt saavat kuitenkin mennä näillä nauhoilla.

Valonauhojen teippipinta paljastui todella heikoksi pidoltaan ja nauhat tippuivat oikeastaan samantien alas. Isäntä ottikin avukseen vasaran ja naputteli nauhat johdonpidikkeillä kiinni hyllyihin.

Kasvit valkkasin hyllyille lähinnä koon perusteella. Hyllyille pääsi pari muulinkorvaa, aloe vera, palmuvehka Raven, minikasvuinen siroliuska-aralia Janine, kultaköynnös Shangri La, kolmiokäenkaali, timanttiananaksen poikanen, Variegata rahapuu ja köynnösvehka Hastatum. Kaikki kasvit ovat pieniä, joten ne mahtuivat hyvin hyllyjen väliin. Muulinkorvat saavat kasvaa hyllyissä riippuvana ja köynnösvehkan pidän pienenä latvomalla. Muut kasvit ovat melko hidaskasvuisia.

Edit. 1.2.2023 Puuilon valonauha alkoi välkkyä muutaman päivän päästä asentamisesta. Kävimme hakemassa Puuilosta uuden valonauhan, mutta sekin alkoi välkkyä parissa viikossa. Niinpä kävimme ostamassa Biltemasta vastaavan, mutta hieman tehokkaamman valonauhan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *