Huonekasvit

Esittelyssä Philodedron Caramel Pluto

Tämän vielä todella pienen köynnösvehkan ostin nettikauppa plnts.comista, jossa on myynnissä paljon vauvakasveja, joita myydään melko edulliseen hintaan. Plnts.com on hollantilainen kasvikauppa. Yleensä paketit ovat olleet alle viikossa perillä, joskus on mennyt kauemminkin. Pakkaaminen on ollut yleensä ihan ok, en ole tosin tilannut heiltä koskaan kylminä vuodenaikoina.

Pienet vauvakasvit ovat kivan hintaisia, mutta niiden hengissä pitäminen vaatii välillä hieman herkempää hoitokättä. Pieni kasvi voi möksähtää kuljeuksesta ja mahdollisesta kylmyydestä helpommin kuin isompi kasvi. Pikkukasvit tulevat pienessä kasvupohjamäärässä ja joskus paketin ollessa pidempään matkalla, on kasvupohja päässyt kuivaksi ja pikkukasvi nuupottaa tullessaan. Yleensä kasvit ovat kuitenkin vironneet kastelun myötä. Kasvupohja on ennen lähettämistä kasteltu märäksi, joten joskus pikkukasveista on joutunut poistamaan paljon keltaisia lehtiä. Niin kävi tämän kasvin kanssa; avattuani paketin, juoduin poistamaan suuren osan alimmista lehdistä, jotka olivat keltaisia ja tyvestään pehmenneitä. Jäljelle jäi vain neljä pikkuruista lehteä.

Laitoin kasvin nopeasti tulonsa jälkeen mullattomaan kasvupohjaan. Ensin poistin vanhan kasvupohjan juurakkoa varovasti sormella rapsutellen. Juuret olivat pienet, mutta muuten terveen oloiset. Kasvupohjaan laitoin noin puolet kookoskuitua ja puolet perliittiä, kaarnaa (orkideamultaa) ja hydrosoraa. Kookoksen tilalle olisi voinut laittaa viherkasvimultaa. Kaarnaa laitoin happamoittamaan kasvupohjaa, mikä on köynnösvehkojen mieleen. Perliitti ja hydrosora tekevät kasvupohjan kuohkeammaksi, mikä saa juuret viihtymään paremmin. Hydrosoran tilalla olisi voinut käyttää mitä tahansa kevytsoraa. Perliitti ei ole välttämätöntä, sen voi hyvin korvata jollain kevytsoralla tai toisin päin.

Ruukuksi valikoitui käytännön syistä (eli minulla ei ollut pienempää ruukkua) aivan liian suuri ruukku, mutta odotuksetkin ovat suuret. 😀 Aikuisena Caramel Pluton lehdillä voi olla mittaa. Toisin kuin nyt pienenä, aikuisella kasvilla lehdet ovat sahalaitaiset. Uudet lehdet ovat karamellin väriset ja muuttuvat vanhetessaan tummanvihreiksi, joskus rusehtaviksi. ”Värivirheellinen” variegata- versio Caramel Plutosta on nimeltään Caramel Marble.

Oma pieneni asuu nyt kasviteltassa 17,5W lampun alla, kunnes se hieman kasvaa. Teltassa on lamppujen ansiosta lämmintä ja päivittäisen sumuttelun ansiosta kosteaa, joten siellä asuu vauvakasveja ja syystä tai toisesta elvytyksessä olevia kasviraasuja.

Kasvin kasvaessa, sille pitänee laittaa jossain vaiheessa jonkinlainen kasvituki, mutta siihen on vielä matkaa. Lannoittanut olen vasta merileväuutteella, mietoa lannoitetta alan antaa varmaankin parin viikon päästä joka toisella tai kolmannella kastelulla. Kun kasvi kasvaa, lisään lannoitteen määrää pikkuhiljaa.

Tämä Caramel Pluto elänee tästä eteenpäin keinovalon alla, mutta jos näin ei olisi, laittaisin kasvin itä- tai länsi-ikkunalle. Eteläikkuna voi olla tälle liian paahteinen paikka kesällä ja pohjoisikkuna taas liian pimeä varsinkin talviaikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *