Huonekasvit

Perunavettä huonekasveille

Peruna sisältää vain vähän rasvaa, paljon tärkkelystä, jonkin verran sokeria ja proteiinia sekä kuitua. Perunassa on paljon vitamiineja kuten C-vitamiini ja B-vitamiinit sekä monia kivennäisiä kuten kalium, rauta, magnesium, fosfori, sinkki, seleeni ja natrium. Kaikkia näitä kivennäisiä kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen, kasvuun ja muihin toimintoihinsa. C-vitamiini vahvistaa kasvin stressinsietokykyä ja B-vitamiinit muun muassa suojaavat kasvia infektioilta ja auringonvalolta.

Perunaa voi hyödyntää kasvien lannoittamisessa kahdella eri tapaa. Joko kasveille voi antaa jäähdytettyä perunoiden keitinvettä (suolatonta) tai perunan kuorista voi valmistaa kasveille kasteluveden.

Itse keitin perunoita sekä itselle että koiralle, joten sain tehtyä keitinvettä ja kuorinestettä samalla kertaa. Koiralle keitin perunoita kuorineen ilman suolaa ja sain näin suolatonta keitinvettä. Ihmisille keitin kuorittuja perunoita suolan kanssa, joten tätä keitinvettä en käyttänyt kukkien kasteluun.

Koiran perunoiden keitinveden jäähdytin huoneen lämpöiseksi ja kaadoin sellaisenaan kasveille, lorauksen kullekin.

Kuoriveden valmistin kuumuutta kestävässä kulhossa. Ensin laitoin kuoret kulhoon. Keitin veden kiehuvaksi ja kaadoin perunankuorien sekaan. Laitoin vettä niin, että kaikki kuoret peittyivät veden alle ja mahtuivat hieman lillumaan vedessä. Annoin kuorien lojua astiassa vuorokauden ja sitten siivilöin nesteen kastelukannuun. Laimensin nesteen lisäämällä siihen noin puolet vettä. Perunankuoret menivät biojätteeseen, mutta ne olisi voinut myös vielä kuivata uunissa rapeiksi (100°c, 3-4 tuntia) ja murskata lannoitejauheeksi pihakasveille.

Perunavettä voi antaa huonekasveille vaikka kerran kuussa keväästä syksyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *