Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron Burle Marx Variegata

Tämän kalliin ja harvinaisen kaunottaren juurtuneen pistokkaan sain yllätyslahjaksi ystävältä. Laitoin kasvin mullattomaan seokseen, johon sekoitin kookosta, perliittiä ja Kekkilän orkidea-kasvualustaa. Mikäli käytät multaa, kannattaa sekaan laittaa puolet kevytsoraa, jotta kasvupohja olisi vettäpäästävämpi. Näin torjut liikaa märkyyttä kasvupohjassa ja estät juurimädän syntymisen. Ruukun pitää olla pohjareijällinen ja sen pohjalle kannattaa tehdä kevytsorasta salaoja.

Kasvupohjan ei saisi koskaan päästä aivan rutikuivaksi, mutta pintamullan kannattaa antaa kuivua 3-4:n sentin syvydeltä kasteluiden välissä. Kunhan et liikakastele kasvia, se on melko helppo pitää hengissä. Liikakasteltu kasvi kellastuttaa/ tiputtaa lehtiään. Alimman lehden kellastuminen silloin tällöin on Burle Marxille ihan normaalia. Liiassa kuivuudessa kasvi taas alkaa lerpattamaan lehtiään.

Liian kuivassa huoneilmassa lehdet alkavat ruskistua. Kasvia kannattaakin sumutella usein, varsinkin talvella. Myös suihkuun kasvin voi viedä, mikäli kasvupohja ei ole liian kosteutta sitovaa. Talvella ilmankostutin auttaa myös asiaa. Kasvin viereen voi laittaa myös vesiastian, joka nostaa ilmankosteutta paikallisesti. Oma Burle Marxini pääsi sisäsuihkulähteen viereen. Kasvien sijoittelu isoiksi ryhmiksi lisää myös ilmankosteutta kasvien luona ja patterin päälle laitettu vesiastia kosteuttaa sisäilmaa, kunhan huolehtii, ettei astia pääse kaatumaan.

Kasvi pitää hieman happamasta kasvualustasta, joten sille voi lirauttaa tilkan laimennettua kahvia muutaman kerran vuodessa. Myös kaarnan sekoittaminen kasvupohjaan happamoittaa sitä. Mietoa lannoitetta annetaan joka toisella kastelulla keväällä ja kesällä, talvella lannoitetta voi antaa kerran kuussa, ellei kasvi ole lisävalon alla. Uuteen ruukkuun kasvi laitetaan, kun vanha on täynnä juuria. Kevät on paras ajankohta.

Burle Marx ei viihdy suorassa auringonpaahteessa, mutta valoa se tarvitsee paljon. Varsinkin tällä variegata-versiolla on vähemmän yhteyttävää lehtivihreää lehdissään, joten se viihtyy parhaiten runsaassa valossa. Talvella sille voi virittää lisävalon, ellei luonnonvalon määrä riitä. Omani elelee auringonvalottomassa syvennyksessä pelkän keinovalon varassa. Liika aurinko voi kellastuttaa lehtiä.

Burle Marxilla on kauniit pitkän sydämen muotoiset lehdet. Variegatalla lehdissä voi olla vihreän eri sävyjen lisäksi, keltaista, valkoista ja jopa pinkkiä raitoina, läiskinä tai marmorikuvioina. Kasvi on melko hidaskasvuinen. Liian pimeässä kasvin kasvu tyrehtyy tai se muuttuu honteloksi. Myös liian viileässä (alle 10°C) kasvu loppuu. Kasvista voi ottaa pistokkaita. Paras ajankohta on kevät ja pistokkaan voi laittaa suoraan kasvupohjaan juurtumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *