Huonekasvit

Operaatio aluslautasten pesu

Minulla huonekasveja on tällä hetkellä noin 150 ja pistokkaita kasvamassa isohko määrä. Lähes jokaisen kasvin alla on valkoinen jälkiruokalautanen, joita minulle jäi laatikollinen myydessäni aikoinaan omistamani ravintolan pois. Kasveja kastellessa liika vesi valuu aluslautaselle. Valuvan veden joukossa on lannoitteita ja hienoa kasvupohja-ainesta. Niinpä valkoiset aluslautaset sotkeentuvat rumiksi ja ne pitää pestä aina silloin tällöin. Koska kasveja on niin paljon, on aluslautasten pesu koko päivän kestävä spektaakkeli.

Lautasten pesuun pitää katsoa sellainen ajankohta, jolloin kasveja ei ole juuri kasteltu. Näin ruukut ovat kuivia ja lautaset voi ottaa pois kasvien alta ilman, että ruukkujen pohjassa oleva kosteus imeytyy pöydille ja tasoille.

Tässä on ehkä noin kaksi kolmasosaa lautasista.

Pesin lautaset astianpesukoneessa. Niinpä projekti alkoi siitä, että laitoin pesukoneen päälle ja pesin ensin siellä olevat muut likaiset astiat. Koneen pyöriessä keräsin kaikki lautaset kukkien alta keittiöön. Esipesin nopeasti vesihanan alla sellaiset lautaset, joissa oli paljon irrallista kasvupohjaa.

Yksi pesuohjelma kestää kaksi tuntia, joten lautasten ja muiden astioiden pesuun meni koko päivä.

Astianpesukoneeseemme mahtui kerrallaan noin 50 lautasta, niinpä pesin yhteensä kolme koneellista pelkästään kasvien aluslautasia! Kävi siinä parikin kertaa mielessä, että hieman on tainnut kasviharrastus lähteä hanskasta, kun odotin neljännen koneellisen valmistumista ja jolloin astianpesukone oli pessyt jo seitsemättä tuntia putkeen.

Puhdas lautanen pesun jälkeen.

Pesun jälkeen annoin lautasten rauhassa jäähtyä ja kuivua, ennen kuin asensin ne takaisin paikoilleen. Muutamia jouduin vielä lisäpesemään käsin, kun kaikki lika ei ollut lähtenyt niistä astianpesukoneessa. Aivan kaikki tassit eivät tulleet enää täysin puhtaiksi. Koska huonekasvit olivat olleet pitkään kastelematta, piti ne vielä illalla kastella. Ja samalla valuttaa uutta likaista vettä aluslautasille…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *