Huonekasvit

Monikäyttöinen kasviteltta

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Asunnossamme on huone, jota on käytetty lähinnä tavaroiden varastona. Viime kuukausina sinne on rakentunut uusien kasvien karanteenihuone sekä paikka pistokkaille, vasta istutetuille kasveille ja keväiselle esikasvatukselle. Huone on hieman viileä, joten se ei ole ole ollut paras paikka pistokkaiden juurruttamiseen. Haaveissani onkin ollut jonkinlainen pieni sisäkasvihuone, jossa olisi lämmintä ja kosteaa ja jossa pistokkaat juurtuvat nopeasti. Lisäksi olen halunnut jo pitkään kasvattaa talvella ruuaksi salaattia ja yrttejä, kuten basilikaa, ruohosipulia, tilliä ja persiljaa.

Teltan edessä on iso kurkistusikkuna.

Apuun rynnisti Vplux Oy, josta sain koekäyttöön kasviteltan, jossa jatkossa olisi tarkoitus kasvattaa talvella vihreää syötävää, juurruttaa pistokkaita ja esikasvattaa taimia. Teltta on HomeBox Vista medium, joka on 120cm korkea, 120cm leveä ja 60cm syvä. Teltta on siis matalan vaatekaapin kokoinen. Suunnitelmissa on tehdä teltan alle noin puoli metriä korkea taso liimapuulevystä ja jaloista, jolloin työskentelykorkeus olisi mukavampi ja tason alle saisi säilöttyä kaikkea kasvinhoitoon tarvittavaa tavaraa.

Kesältä jääneet siemenet pääsevät pian käyttöön.

Vpluxilla Homebox telttoja on useita malleja. Hinnat teltoille ovat 50:stä eurosta ylöspäin. Omani hinta on 250€. Homebox mallistoissa on myös nurkkaan sijoitettava kolmion mallinen teltta ja matalia, pöydälle mahtuvia sekä isoja telttoja.

Teltassa viihtyvät mm. Florida Ghostin ja kumipuun pistokkaat.

Homebox Vista- teltat ja Homebox Ambient- teltat ovat väriltään kermanvalkoisia, joten ne sopivat sisustukseen huomattavasti paremmin, kun perinteiset mustat teltat. Teltan takana ja päällä on aukot sähköjen läpiviemiseksi ja/tai tuuletuksen järjestämiseksi. Tuuletusta tarvitaan esimerkiksi, jos lamput lämmittävät telttaa paljon tai ilmankosteus nousee liialliseksi. Itselläni lämmin ilma vaihtuu tällä hetkellä passiivisesti auki jätetystä yläaukosta. Korvausilman teltta saa molemmilla sivuilla olevista tuuletusaukoista, joissa on hyttysverkko estämässä tuholaisten lentelyä telttaan.

Teltan sisälämpöä ja kosteutta on helppo tasata avaamalla tai sulkemalla teltan katossa olevaa reikää.

Mikäli passiivinen tuuletus ei esimerkiksi kesällä riitä, hankin katon aukkoon kanavapuhaltimen poistoilmaa varten. Kaikki aukot saa peitettyä mukana tulleilla peittolapuilla, mikäli teltasta pitää saada täysin pimeä tai ilmatiivis.

Teltan aukot on suljettavissa erillisillä peittolapuilla.

Teltassa on kaksi hyllyä, jotka saa asennettua halutulle korkeudelle. Itse laitoin molemman hyllyt keskelle telttaa, joten sain telttaan kaksi kerrosta: lattia- ja hyllykerros. Mikäli kasvattaa jotain matalaa, voi telttaan rakentaa kahdella hyllyllä kolme kerrosta. Teltan lattialla on irrallinen, vettäpidättävä, taiteltava ja pestävä pohjakaukalo.

Kokoamisohjeet olivat selkeät.

Valoiksi valitsin 2 kappaletta Iskran 40W led- paneeleja. Paneelit ovat hieman alle 60cm leveitä ja korkeita ja vain sentin paksuja. Niinpä ne mahtuvat hyvin telttaan viemättä tilaa teltan korkeudesta. Lamppujen värilämpötila on 4000K ja ne lupaavat 3600lm valotehoa. 50cm päässä lampusta valoa oli Luminous Meter-applikaation mukaan reilusti yli 4500 luxia. Lamput eivät kuumia mitenkään hirveästi ja valo leviää hyvin pitkin telttaa. Laitoin toisen lampun teltan kattoon narulla ja toisen sujautin teltan puoliväliin hyllyjen väliin. Lampuissa on virtajohto, jossa on katkaisija, jonka saa teltan ulkopuolelle helposti käytettäväksi. Itse laitoin valot ajastimen päähän, joka sammuttaa ja sytyttää valot haluttuna kellonaikana. Vpluxilla on myynnissä myös ajastimia alkaen 5€ kappale.

Led paneelit ovat todella käteviä, koska ne ovat niin ohuet ja antavat valoa suurelle pinta-alalle. Vpluxissa valaisimen hinta on 40€.

Teltta oli todella helppo koota ja aikaa siihen meni reippaasti alle puoli tuntia. Rakennusohjeet olivat selkeät ja osia ei ollut kauheasti. Teltan runko on metalliputkea ja putkien muoviset liittimet ovat kestävän oloiset. Liittimiä saa myös lisää irtokappaleina, mikäli ne hajoavat. Hyllyjen kiinnitys oli yksinkertainen eikä kokoamiseen tarvittu mitään työkaluja. Kun runko oli valmis, laitettiin sen alle teltan pohjapala ja päälle sujautettiin yhdessä osassa oleva telttakangas. Pohja ja teltta kiinnittyivät toisiinsa kestävän oloisella vetoketjulla.

Telttaan tulevat hyllyt oli helppo asentaa ja ne olivat tukevat.

Telttakangas on tukeva, tiivis ja paksu sekä kestävästi ommeltu. Kankaan sisäpinnassa on kosteutta ja valoa läpipäästämätön valkoinen muovikalvo, joka heijastaa hyvin valoa ja maksimoi näin lamppujen valotehon.

Teltan kolmella sivulla on kurkistusikkunat.

Ainoa miinus teltalle tulee sen hyllyjen kiinnikkeiden pitävyydestä. Jotta hyllyjen liittimet eivät valuisi metalliputkea pitkin alaspäin, piti niitä vääntää todella tiukkaan ja siltikin yksi hyllyn kulma valui alaspäin. Laitoin hyllykiinnikkeen alle kireän nippusiteen ja voila, hyllyt pysyivät paikoillaan.

Laitoin telttaan ilmankostuttimen. Omistamassani kostuttimessa ei kuitenkaan ole termostaattia, joka katkaisisi höyryn tulon, kun ilmankosteus on halutulla tasolla, joten teltta meni sillä liian kosteaksi. Hankintalistalla onkin yksi uusi kostutin, jonka voi ohjelmoida toimimaan vain alhaisessa ilmankosteudessa. Mikäli teltassa on paljon kasveja, saattaa olla, että ilmankostutinta ei edes tarvitse telttaan laittaa.. Saapi nähdä.

Yritän saada kosteuden teltassa 70%-80%:n väliin.

Mietin telttaan myös tuuletinta ilmaa kierrättämään. Varsinkin kesällä tuulettimesta on hyötyä, kun ilmat lämpiävät. Vpluxilla on tarjolla monenlaisia tuulettimia. Itselleni ajattelin Cyclone 20cm- tuuletinta, jossa on kätevä klipsikiinnitys, joten sen saa näppärästi teltassa kiinni paikkaan kuin paikkaan. Hintaa tuulettimella on Vpluxilla 37€. Lämpömittaria en vielä omista, mutta veikkaan lämpöjen olevan jossain 23-26°c paikkeilla.

Jatkossa teltalle voi olla käyttöä myös kasvien tuholaistorjunnassa. Koska monet tuholaisia syövät petopunkit tarvitsevat korkean ilmankosteuden lisääntyäkseen, on minulla valmiiksi paikka, jonne tuholaisten valtaamat kasvit voi laittaa yhdessä petopunkkien kanssa. Telttaan saa helposti 80%:n ilmankosteuden, minkä ylläpitäminen asunnossa on hankalaa ja asunnon rakenteille erittäin haitallista.

https://www.vplux.fi/fi

https://www.vplux.fi/fi/product/led-paneeli-40w-iskra/12434

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvatusteltta-homebox-vista/239717

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *