Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron Florida Beauty

Ostin tämän arvokasvin pistokkaan ystävältäni. Kasvi on jalostettu hybridi ja sen arvellaan olevan Philodendron pedatumin ja Philodedron squamiferumin risteytys, mutta tarkkaa tietoa en asiasta löytänyt. Kasvilla on erittäin kauniit, liuskoittuneet ja keltavihreät lehdet, joiden kuviointi on aina joka lehdessä uniikki. Kasvin lehtivarret ovat punaiset ja karkean lyhyen karvan peitossa. Kasvi on myrkyllinen.

Philodendron Florida Beauty on herkkä kylmälle, joten sen paikka ei talvella ole tuuletusikkunan vieressä. Kasvi rakastaa korkeaa ilmankosteutta ja sitä kannattaakin sumutella päivittäin. Talvella sen kaveriksi voi hankkia ilmankostuttimen, kun huoneilma on kuivimmillaan. Myös suihkuista kasvi nauttii, ellei kasvupohja ole liian vettäpidättävää. Liian kuivassa ilmassa uusien lehtirullien voi olla vaikeuksia avautumisessa ja lehdet repeilevät ja saavat muita jälkiä ja voivat jopa katketa varresta. Korkeassa ilmankosteudessa kasvi myöskin kasvaa nopeammin.

Saamassani pistokkaassa oli pitkät ilmajuuret, joten istutin sen samantien ruukkuun. Laitoin sille kasvupohjaksi mullattoman sekoituksen, johon laitoin alle puolet kookosta ja hieman yli puolet perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Jos käytät multaa, voi senkin sekaan laittaa esimerkiksi kevytsoraa, niin kasvupohjasta tulee vettäpäästävämpi, eikä kasvi ole niin alttiina juurimädälle.

Philodendron Florida Beauty ei viihdy kesällä kuumalla eteläikkunalla, vaan sen paikka on itä- tai länsi-ikkunalla. Talvella kasvi hyötyy lisävalosta. Omani laitoin keinovalon alle paikkaan, johon ei juurikaan lankea auringonvaloa. Kasvit yhteyttävät vain vihreillä kasvin osilla, joten kirjavalehtisenä tämä kasvi tarvitsee enemmän valoa kuin vihreälehtiset kasvit.

Omalle Florida Beautylle olen antanut vasta matokakkaa ja merilevää, sillä istutuksesta on vasta muutama päivä aikaa. Kun pistokkaalle alkaa tulla uutta kasvua, aloitan lannoituksen miedolla Puutarhan Kesällä joka toisella kastelulla. Mikäli kasvi ei ole valon alla talvella, kasvia ei lannoiteta marraskuusta helmikuulle. Merilevää voi antaa myös talvella. Kasville voi antaa silloin tällöin myös lorauksen laimennettua kahvia. Kahvi happamoittaa lievästi kasvupohjaa, mikä on Florida Beautyn mieleen.

Uuteen ruukkuun kasvi laitetaan, kun vanha ruukku on täynnä juuria. Paras ajankohta vaihdolle on kevät tai kesä. Philodendron Florida Beauty on nopeakasvuinen köynnös, joten se tarvitsee jonkinlaisen kasvituen. Kasvia voi pitää matalana latvomalla. Paras ajankohta latvomiseen on kevät. Latvonnasta syntyneet pistokkaat voi juurruttaa esimerkiksi perliitissä. Pistokkaat voi myös ilmajuurruttaa ennen leikkaamista. Tämä vähentää pistokkaan mätänemisvaaraa. Pistokkaat leikataan jollain terävällä ja puhtaalla välineellä. Itse käytän skalpellia, jonka desinfioin sytkän liekillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *