Huonekasvit

Inkiväärin istutus

Yleensä inkivääri istutetaan keväällä, mutta koska laitan omani 50w led keinovalon alle, ajattelin kokeilla kasvatusta talvella. Nähtäväksi sitten jää, riittääkö keinovalo inkiväärille..

Inkivääristä saa kivan kasvin, joka ei kuitenkaan välttämättä ole pitkäikäinen. Voit kuitenkin saada inkiväärisatoa kasvaneesta juurakosta, kun maanpäälliset osat alkavat ränsistyä. Yleensä kasvi ränsistyy syksyn tullessa. Jännittävää nähdä, kuinka kauan kasvi jaksaa kasvaa keinovalon alla. Inkiväärisadon valmistuminen kestää puolisen vuotta.

Inkivääri kannattaa istuttaa isoon ruukkuun, jotta sen juurakolla on tilaa kasvaa. Ruukuksi kannattaa valita pohjareijällinen ruukku. Laitoin ruukun pohjalle kerroksen hydrosoraa, jotta liika vesi virtaa ruukusta helposti ulos. Kasvupohjan pitäisi olla vettäpäästävää. Mikäli käytät multaa, on kaktusmulta paras vaihtoehto. Omalleni laitoin kookospohjaisen kasvupohjan, johon laitoin reilusti perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Liian vettäpidättävä kasvupohja mädännyttää helposti juurakon.

Istutettavan inkiväärin juurakon pitäisi olla kiinteä ja vaalea. Tummunut tai pehmennyt juurakko on herkempi mädäntymiselle. Juurakko istutetaan kasvupohjan pintaan niin, että puolet juurakosta jää pinnan alapuolelle. Inkiväärin voi myös laittaa viipaleiksi ja istuttaa viipaleet puoliksi kasvupohjan sisään. Itse laitoin juurakon kokonaisena kasvupohjaan.

Istutuksen jälkeen kastelin kasvupohjan kunnolla. Kasvupohja tulisi pitää istutuksen jälkeen kevyesti kosteana. Laitoin ruukun lämpimään, valoisaan ja kosteaan kasvitelttaan aloittamaan juurtumista. Ruukun olisi voinut myös huputtaa kirkkaalla muovipussilla ensimmäiseksi viikoksi.

Laitoin kasvupohjaan matokakkaa ensiravinteeksi. Runsaan kastelun jälkeen lorautin kasvupohjaan myös merilevää. Varsinaisen lannoituksen miedolla lannoitteella aloitan, jos/ kun näkyy jotain maanpäällistä kasvua. Kasvua pitäisi olla odotettavissa kuukauden sisään istutuksesta. Istutin inkiväärin eilen, joten jännityksellä odotan, mitä sille jatkossa tapahtuu, vai onnistunko mädännyttämään juurakon..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *