Tämä köynnösvehka tarttui muutamia päiviä sitten käteeni Bauhausissa. En ollut varsinaisesti etsinyt kyseistä kasvia, mutta otin sen matkaan, kun sen sai kahdellatoista eurolla. Kasvilla on kauniit samettipintaiset, sydämen muotoiset lehdet, joissa lehtisuonet ovat muuta lehteä vaaleammat.
Kasvi oli todella paljon vettä pidättävässä mullassa, joten päätin heti vaihtaa sille kasvupohjan. Kasvin multa oli melko kuivaa ja se irtosi juurakosta helposti, kun ravistelin kasvia varovasti ämpärin sisäpuolella. Lopuksi laitoin ämpäriin vettä, jossa huljuttelin loput mullat pois juurien ympäriltä. En ollut maailman tarkin hommassa, mutta juuriin ei paljoa jäänyt multaa.
Istutin kasvin pohjareijälliseen Elhon mustaan muoviruukkuun. Ruukun pohjaan olisi voinut tehdä ylimääräiselle vedelle lisää reikiä porakoneella, mutta en jaksanut alkaa porailemaan. Kasvupohjaksi laitoin kookos-perliitti-kaarna-hydrosoraseoksen, jossa kookosta oli vajaa puolet. Jos käytät multaa, kannattaa senkin joukkoon laittaa perliittiä ja/tai kevytsoraa tekemään kasvupohjasta ilmavamman ja nopeammin kuivuvan. Näin juurilla on happea, eivätkä ne saa niin helpolla juurimätää. Kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa, joten sitäkin voi laittaa mullan sekaan. Useimmat huonekasvit pitävät hieman happamasta kasvupohjasta. Kaarnana käytin ”orkideamultaa”. Tuotteessa on jonkin verran sammalta, mutta en antanut sen häiritä istutuspuuhaa. Halutessaan sammalen voi nyppiä pois kaarnan seasta, itse en jaksanut vaivautua.
Philodendron gloriosum tykkää kasvaa niin sanotusti ryömien. Luonnossa kasvi kasvaa maassa kiemurrellen ja kiipeillen puiden rungoilla. Sille kannattaakin laittaa laakea tai pitkulainen ruukku, jossa kasvi pääsee toteuttamaan luonnollista kasvutapaansa. Omani laitoin vielä pyöreään ruukkuun, sillä haluan nähdä, minnepäin kasvi lähtee ryömimään, ennen kuin istutan sen pitkään ruukkuun, koska tämä helpottaa kasvin asemointia oikeaan paikkaan ruukussa.
Tätä kasvia sanotaan hidaskasvuiseksi, eikä sitä tarvitse lannoittaa joka kastelulla. Omaani ajattelin lannoittaa noin joka kolmannella kastelulla ympäri vuoden, sillä se pääsee keinovalon alle. Eteläikkuna on tälle kesällä liian paahteinen paikka, itä- tai länsi-ikkuna sopii sille paremmin. Runsaassa valossa lehdet kasvavat kuitenkin suuremmiksi.
Kasvi on herkkä juurimädälle, joten kasvupohja kannattaa päästää kevyesti kuivahtamaan kasteluiden välissä.
Laitoin gloriosumin kasvupohjan vaihdon jälkeen karanteeniin kauaksi muista kasveista. Pidän kasvit kotiin tuonnin jälkeen aina karanteenissa muutaman viikon mahdollisesti niissä piileskelevien tuholaisten takia. Näin välttyy saastuttamasta kaikkia talon kasveja.