Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron New Red (Royal Queen)

New Red on monen eri köynnösvehkan jalostettu risteymä. Se muistuttaa hieman Philodendron Pink Princessia, mutta sen lehdissä ei ole vaaleanpunaisia laikkuja. Uudet lehdet ovat punertavia ja vanhentuessaan niiden väri muuttuu lähes mustan kautta tumman vihreäksi. Lehtien varret ovat punaiset.

Philodendron New Red vaikuttaa melko helpolta kasvilta, joka lähti kasvuun nopeasti, kun istutin sen mullattomaan kasvualustaan. Sitä väitetään hidaskasvuiseksi, mutta mielestäni se kasvaa melko nopeasti. Kasvi ei välttämättä tarvitse tukea, mutta omalleni olen laittanut puutikun.

Köynnösvehkat ovat tropiikin kasveja, joten ne rakastavat kosteaa huoneilmaa. Talvella kannaakin sumutella kasvia ja/tai hankkia ilmankostutin. New Red on kuitenkin sopeutuvainen, eikä välttämättä ota nokkiinsa hieman kuivemmastakaan huoneilmasta.

Tropiikissa muiden kasvien suojassa kasvavat philot eivät välitä suorasta keskipäivän auringosta. Itä- tai länsi-ikkuna onkin kasville parempi paikka ainakin keväällä ja kesällä. Liika aurinko ruskistaa kasvin lehdet. Mikäli valo tulee kasvin sivulta, kannattaa kasvia aika-ajoin kääntää, jotta se kasvaa suoraan.

Kasvupohjaksi laitoin kookos-perliitti-kaarna- hydrosora- seoksen. Jos käytät multaa, kannattaa sekaan laittaa kevytsoraa, jotta kasvupohjasta tulee ilmavampi ja vettäpäästävämpi. Pelkässä mullassa juuret ovat alttiita liialle kosteudelle ja juurimädälle. Liikakastelu ilmenee usein keltaisina lehtinä. Kasvupohjan kannattaa päästää kevyesti kuivahtamaan kasteluiden välissä. Lannoitetta (Puutarhan Kesä) annan joka toisella kastelulla näin talvellakin, sillä kasvi on lampun alla ja tekee uutta kasvua. Jos kasvilla ei ole talvella lamppua, pitää lannoitusta ja kastelua vähentää talven ajaksi.

Uuteen ruukkuun New Redin voi laittaa joka toinen kevät, ellei ruukku ole täynnä juuria. Kasvi on myrkyllinen, joten se kannattaa pitää kaukana lemmikeistä ja pikkulapsista. Kasvin sanotaan puhdistavan hyvin huoneilmaa.

Lisätä kasvia voi varsi- tai latvapistokkaista. Pistokkaat kannattaa ottaa keväällä ja ne voi juurruttaa esimerkiksi sammalessa tai perliitissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *