Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron Prince of Orange

Tämä jalostettu hybridi on uniikki kasvi, jonka lehdet ovat puhjetessaan oranssit ja muuttuvat ajan myötä ensin kuparin värisiksi, sitten keltaisiksi ja lopulta vihreiksi. Kasvissa on siis aina monenvärisiä pitkiä ovaalinmallisia lehtiä ja se on mielestäni todella kauniin näköinen.

Prince of Orange on hidaskasvuinen ja jää yleensä reippaasti alle metrin mittaiseksi. Kasvi on yhtä leveä kuin korkeakin, joten se tarvitsee tilaa ympärilleen ikääntyessään. Se ei halua yleensä kasvitukea, koska sillä on tiivis ja pysty kasvutapa.

Kasvi on helppohoitoinen, oikeastaan liikakastelu on ainoana vaarana. Kasville kannattaakin laittaa ilmava kasvupohja. Mullan sekaan voi laittaa esimerkiksi kevytsoraa multaa kuohkeuttamaan. Pohjareijälliseen ruukkuun kannattaa tehdä salaoja kevytsorasta. Omani laitoin mullattomaan sekoitukseen, jossa on kookosta, perliittiä ja kaarnaa. Hengittävä saviruukku vähentää liikakastelun vaaraa, mikäli olet runsas kastelija. Aluslautaselle valunut vesi kannattaa kaataa pois vartti kastelun jälkeen ja kasvupohjan pitää päästää kuivahtamaan kasteluiden välissä. Kasvi sietää paremmin pientä kuivuutta kuin märkyyttä.

Prince of Orange sopeutuu melko hyvin monenlaisiin olosuhteisiin. Esimerkiksi kuiva huoneilma ei ole kasville niin suuri kauhistus kuin monelle muulle köynnösvehkalle. Kasvi kuitenkin hyötyy sumuttelusta tai ilmankostuttimesta, varsinkin talvella.

Myöskään valon suhteen kasvi ei ole kovin vaativainen. Sitä ei kuitenkaan kannata laittaa paahteiselle eteläikkunalle kesällä. Runsaasta valosta kasvi kuitenkin tykkää ja hyötyy talvella lisävalosta. Kasvin lehdet kannattaa pyyhkiä tai viedä kasvi silloin tällöin suihkuun, jotta puhtaat lehdet voivat yhteyttää paremmin. Liiassa valossa tai liian pimeässä lehtien värit haalistuvat. Suora kesäaurinko voi polttaa kasvin lehdet.

Hidaskasvuiselle Prince of Orangelle keväällä ja kesällä mietoa lannoitetta voi laittaa joka toisella kastelulla. Talvella lannoitusta vähennetään roimasti, ellei kasvi ole kasvivalon alla. Merilevää voi antaa myös talvisin.

Kasvi on myrkyllinen, mutta sen sanotaan puhdistavan hyvin huoneilmaa. Kasvin voi laittaa uuteen ruukkuun, kun vanha alkaa täyttyä juurista. Samalla voi jakaa mahdolliset kasvin tekemät sivuversot. Kasvia voi myös latvoa, jolloin siitä saa pistokkaita. Pistokkaat voi juurruttaa vedessä. Paras aika latvomiseen on kevät ja kesä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *