Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron Strawberry Shake

Tämän ihanan köynnösvehka- erikoisuuden pistokkaan ostin toiselta harrastajalta Facebookissa. Pistokkaalla oli tullessaan pieni juuren alku, joka alkoi nopeasti venymään, kun laitoin kasvin juurtumaan perliittiin. Istutin kasvin, kun juuri oli noin neljän sentin mittainen.

Kasvupohjaksi laitoin hieman vajaa puolet kookosta ja hieman yli puolet perliittiä, kaarnaa (orkideamulta) ja hydrosoraa. Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää esimerkiksi turpeetonta viherkasvimultaa. Turve pidättää erittäin paljon vettä ja näin altistaa kasvin juurimädälle. Turpeen nosto tuhoaa myös maapalloamme ja paikallisesti suoalueita ja muun muassa vesistöjä. Kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa, mikä on köynnösvehkojen mieleen. Perliitti ja hydrosora tekevät kasvupohjasta kuohkeamman, mikä taas on juurien mieleen. Hydrosoran tilalta olisi voinut laittaa mitä tahansa kevytsoraa tai sen olisi voinut korvata pelkällä perliitillä. Perliitin sijasta olisi voinut käyttää mitä vain kevytsoraa. Kasvi siirretään isompaan ruukkuun, kun vanha alkaa täyttyä juurista. Kun kasvini hieman kasvaa, se tulee tarvitsemaan jonkinlaisen kasvituen.

Istutuksen jälkeen Strawberry Shake pääsi kasvitelttaan kotiutumaan. Teltassa on valojen lämpöenergian takia lämmintä ja sumuttelun avulla myös kosteaa, joten siellä on pienen hyvä möllötellä. Kastellut olen kasvia, kun kasvupohja on kevyesti kuivahtanut. Lannoitetta voi antaa alkukeväästä loppusyksyyn joka toisella kastelulla.

Strawberry Shakellä on kauniit kirjavat lehdet, joissa on vihreän lisäksi keltaista, oranssia, valkoista, pinkkiä ja punaista erilaisina läikkinä ja viiruina. Koska lehdissä on paljon muita värejä kuin yhteyttävää vihreää, tarvitsee tämä enemmän valoa, kuin kokovihreät köynnösvehkat. Eteläikkuna kesällä voi olla kuitenkin liian paahteinen paikka; aurinko voi käräyttää kasvin lehdet. Talvella kasvi hyötyy keinovalosta. Liian hämärässä lehdet jäävät pieniksi ja kasvu on honteloa.

Strawberry Shake lisätään pistokkaista, kasvi kukkii harvoin kotioloissa. Pistokkaan voi juurruttaa esimerkiksi perliitissä. Juuret lähtevät pistokkaassa kasvamaan aivan lehtinivelen alapuolelta. Siksi itse leikkaankin köynnösvehkoista hyvin usein kahden lehden pistokkaita ja poistan alimman lehden juurinystyröiden yläpuolelta. Näin pistokkaan lehteä ei tarvitse pitää veden alla, riittää kun alempi lehdetön lehtinivel on vedessä. Myös istuttaminen on helpompaa, kun lehden varren kiinnityskohta ei jää multarajan alapuolelle. Pistokkaalle tulee näin myös vartta enemmän, jolloin kasvi istuttaessa pysyy paremmin pystyssä.

Strawberry Shake on myrkyllinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: