Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron White Knight

Tämä valkovihreälehtinen köynnösvehka muistuttaa Philodendron White Princessiä ja Philodendron White Wizardia. White Knightin erottaa purppuranvärisistä varsista, joissa on valkoista variegatiota. White Knightin lehdet ovat myös pyöreämmät ja hieman tummemman vihreät kuin kahdella muulla lajikkeella. Valkoinen väri lehdissä on todella puhtaan valkoinen ja kaunis, joten tämä kasvi on ollut toivelistallani jo pitkään.

Vielä jokin aika sitten White Knightista sai maksaa paljon, mutta nyt hinnat ovat tippuneet reippaasti. Omani löysin Bauhausista ja kasvi on vasta hyvin pieni vauvakasvi. Philodendron White Knight on jalostettu hybridi, eikä sitä esiinny villinä luonnossa kuin korkeintaan karkulaisena. Jalostushistoria on kuitenkin epäselvä, eikä sen alkuperää tiedetä kunnolla.

Kasvi oli tullessaan hyvin pienessä ruukussa. Vaihdoinkin sen isompaan ruukkuun lähes samantien, kun toin sen kotiin. Juuret eivät hirveästi häikäisseet koollaan, mutta pieni on kasvikin. Napsaisin kaksi alinta lehteä pois, sillä ne olivat juuresta hieman pehmenneet ilmeisesti märän kasvupohjan vuoksi. Poistin turvepitoisen kasvupohjan juurakon seasta ja se lähtikin irti helposti. Kasvupohjaksi laitoin noin puolet kookoskuitua ja puolet perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Multaakin olisi voinut käyttää, mutta senkin sekaan kannattaa sekoittaa perliittiä, kaarnaa ja/ tai kevytsoraa, jotta kasvupohja ei ole liian vettä pidättävää ja altista kasvia juurimädälle. Kaarnana käytin ”orkideamultaa”. Sen seassa on myös hieman sammalta, mikä ei mielestäni haittaa kasvupohjaseoksissa, mutta halutessa sen voi nyppiä pois kaarnan seasta. Hydrosoran tilalta voi käyttää mitä tahansa kevytsoraa. Mullaksi suosittelisin jotain turpeetonta vaihtoehtoa, jotta multa ei ole liian vettä pidättävää.

Annan kasvin olla istutuksen jälkeen rauhassa parisen viikkoa ennen, kuin aloitan miedon lannoituksen. Kasvi on niin pieni, etten käytä heti lannoitetta täydellä annostuksella. Nyt kasvi on ötökkäkaranteenissa tyttären huoneessa keinovalon alla, jossa ajattelin kasvia pitää ainakin parisen viikkoa. Kasvissa ei ole mitään ötököihin viittaavaa, mutta karanteeni kannattaa aina pitää, varsinkin kun omistaa paljon kasveja, joihin ei halua tuholaisia.

Yleensä valkoinen variegaatio pysyy White Knightissa hyvin, eikä lehtien vihertymisen riski ole suuri. Jos kasvi kuitenkin alkaa tehdä vain kokovihreää lehteä, kannattaa kasvi latvoa viimeisen kirjavan lehden yläpuolelta. Kasvia lisätään pistokkaista, jotka voi juurruttaa ihan vedessäkin, mutta itse laittaisin pistokkaan juurtumaan perliittiin; astiaan perliittiä ja astian pohjalle vettä ja pistokas astiaan niin, ettei varsi osu suoraan veteen.

Tämä kasvi ei välttämättä viihdy paahteisella eteläikkunalla, vaan itä- tai länsi-ikkuna on kasville parempi vaihtoehto. Koska kasvin lehdissä on valkoisia alueita, se tarvitsee enemmän valoa, kuin kokovihreät kasvit, sillä kasvi voi yhteyttää vain vihreillä kasvinosillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *