Huonekasvit

Juurtumisen tehostajat testissä

Kaupallinen yhteistyö viljelytarvikkeita myyvän Vplux Oy:n kanssa

Sain Vpluxilta kokeiluun kolmen eri valmistajan (Neudorff, Bionova ja Atami) juurtumisen edistäjää. Päätin pistää pystyyn pienimuotoisen juurtumistestin kolmen aineen välillä. Halusin katsoa, onko juurien kasvussa jotain eroa riippuen käytetystä aineesta. Lisäksi otin testiin mukaan pelkän veden, jossa ei ole mitään apuaineita.

Ensiksi tarvitsin pistokkaita. Saksien uhriksi valikoitui Monstera siltepecana, jonka yksi lonkero oli niin pitkä, että sain kaikkiin juurruttusastioihin varsipistokkaat samasta kasvista ja samasta liaanista. Näin testi olisi mahdollisimman oikeudenmukainen. Siltepecana on myös ollut nopea juurtuja, joten testin tekemiseen ei oletettavasti mene kauaa aikaa.

Leikkasin ensin kaksilehtisiä pistokkaita, joista poistin alimman lehden. Jokaisessa pistokkassa oli alimman lehden alapuolella juuren alku. Laitoin neljään lasiin vettä ja pistin jokaiseen kolme pistokasta. Laitoin pistokkaita kolme joka lasiin, jotta saisin laajemman otoksen testiini. Yhteen lasiin tuli pelkkää vettä ja kolmeen muuhun laitoin kuhunkin eri juurrutusainetta.

Saksalaisen Neurorffin jauhemainen tuote on tarkoitettu sekoitettavaksi kasvupohjaan taimille, joten sen toimivuudesta vedessä ei ole tietoa, mutta päätin kuitenkin kokeilla. Kastoin kosteat pistokkaat jauheeseen noin kolmen sentin syvyydeltä ja laitoin ne sen jälkeen vesilasiin. Jauhe liukeni veteen joten kuten, mutta värjäsi sen melko sameaksi. En antanut asian kuitenkaan häiritä. 😀 By the way, Neudorff on perustettu jo vuonna 1854!

Bionovan Roots Stimulator on tarkoitettu käytettäväksi juurrutusvedessä sekä myös kasteluvedessä vastaistutetuille pistokkaille kaikissa kasvupohjissa. Nestemäistä tuotetta annostellaan pariin litraan vajaa puoli teelusikallista, joten lasiin laitoin sitä tipan. Tuote on hollantilaista, luomuviljelyyn sopivaa ja vegaanistakin.

Kolmantena tuotteena testissä on hollantilaisyritys Atamin ATA Rootfast. Myös sen annostelu on pientä; yksi tippa nestemäistä tuotetta lasilliseen vettä riittää. Tuote lupaa juurtumisen tehostuksen lisäksi vahvistaa kasvia vastustuskykyisemmäksi stressitekijöille.

Laitoin lasit ikkunalle, jossa ne saavat ilta-aurinkoa ja nyt jään odottamaan, mitä laseissa tapahtuu. Palailen asiaan, kun juuria alkaa ilmaantua.

Alla linkit juurrutuksen tehostajiin:

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-ata-root-fast-root-stimulator-/14737

https://www.vplux.fi/fi/product/juurrutushormoni-idatykseen-ja-pistokkaille-neudofix/11165

https://www.vplux.fi/fi/product/bionova-bn-roots/373576

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *