Huonekasvit

Esittelyssä retrokasvi pilkkulehti.

Ostin pilkkulehti (Hypoestes phyllostachya) Splash Select Pinkin siemeniä Exotic Gardenista. Kylvin siemenet pieniin kukkaruukkuihin, joihin laitoin kasvupohjaksi kookosta ja perliittiä sekä hieman kaarnaa. Kasvupohjaksi olisi voinut laittaa myös multaa ja kevytsoraa tai perliittiä. Sora ja perliitti tekevät kasvupohjasta vettäpäästävämpää, jolloin juurten mätäneminen ei ole niin suuri riski. Siemenet itivät kasvupohjassa noin viikossa. Kasvi on alunperin kotoisin Madakaskarilta.

Tällä 70-luvulla suosiossa olleella huonekasvilla on pienet, ohuet vihreä/vaaleanpunaiset lehdet. Kasvi kasvaa ensin ylöspäin, mutta alkaa vanhemmiten lamoamaan. Säännöllinen latvominen auttaa pilkkulehteä kasvamaan pensasmaisemmin. Latvonnassa syntyneet yli 5 cm pistokkaat voi juurruttaa vedessä tai suoraan kasvupohjassa. Pistokkaiden juurrutus kannattaa, sillä pilkkulehti voi ränsistyä talven aikana. Näin voit laittaa pistokkaasta uuden kasvin kasvamaan emokasvin tilalle. Pistokkaita voi ottaa ympäri vuoden, sillä pitsilehti juurtuu yleensä nopeasti myös talvella, kunhan saa valoa.

Valoa kasvi kaipaa muutenkin paljon. Suora keskipäivän aurinko kesällä polttaa helposti kasvin lehdet, joten itä- tai länsi-ikkuna kesällä on kasville paras vaihtoehto. Talvella se pärjää myös eteläikkunalla. Pilkkulehdet hyötyvät talvella lisävalosta. Liian hämärässä lehtien värit haalistuvat ja kasvusta tulee honteloa.

Kasvi rakastaa korkeaa ilmankosteutta. Jos sinulla ei ole sille terraariota tai kasvikaappia, kannattaa sitä sumutella paljon, varsinkin talvella, kun huoneilma on kuivaa. Omistani pari pääsee suljettuun kasviterraarioon ihan lähipäivinä.

Kasvupohja ei saisi koskaan kuivua täysin. Kasvia pitääkin kastella, kun vain pintamulta on kuivahtanut. Pilkkulehti ei myöskään pidä märästä kasvupohjasta, joten kastelenkin sitä melko usein, mutta vähän kerrallaan. Lannoittaa voi kesällä joka toisella kastelulla, talvella noin kerran kuussa. Omille pienokaisille olen antanut hyvin mietoa Puutarhan Kesää ja merilevää.

Pilkkulehti on herkkä kylmälle. Sitä ei kannatakaan laittaa aivan oven tai ikkunan viereen, missä se altistuu vedolle. Kasvi on myrkytön. Pilkkulehti saattaa kukkia pienin kukin loppukesästä. Kukkien väri vaihtelee lajikkeittain, Splash Select Pinkillä ne ovat malvanpunaiset. Kasvi pärjää kesän myös ulkona paikassa, jossa se ei altistu keskipäivän auringolle.

(2) Kommentit

  1. Hei toivottavasti on okei toivoa blogitekstin aihetta? 🙂 Jos siitä ei ole liikaa vaivaa, niin voisit esitellä eri Pitsilehtien lajikkeita kuvien kera ja ehkäpä myös vertailla eri lajien ulkomuodollisia eroja

    1. Hanna says:

      Hei! Tekstiaihe laitettu korvan taakse!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *