Huonekasvit

Esittelyssä spiraalikaktus, Cereus forbesii ”Spiralis”

Tämä kivan näköinen iso kaktus on väriltään sinivihreä ja sen runko on kääntynyt hauskasti spiraalille. Sen piikit ovat erittäin terävät. Kasvi on helppohoitoinen, kunhan et kastele sitä liikaa. Sen juuret ovat herkät mädäntymiselle, joten kasvupohjan annetaan kunnolla kuivua kasteluiden välissä.

Kaktukset pitää istuttaa esimerkiksi hiekkaisaan kaktusmultaan, johon laitetaan sekaan hieman kevytsoraa. Omani laitoin Wurth imeytysrakeeseen ja tämä tuntuu viihtyvän. Jotta kasvupohja kuivuisi nopeammin, laitoin kasvin hengittävään saviruukkuun. Kasvin voi kastella myös aluslautasen kautta, mikä pienentää liikakastelun vaaraa. Kaktuslannoitetta voi antaa kesällä joka toisella kastelulla, talvella lannoitetta ei tarvitse antaa, ellei kasvi ole lisävalon alla.

Uuteen multaan kasvin voi laittaa joka toinen vuosi. Samalla kannattaa tarkastaa juurien kunto. Kaikki mustuneet juuret pitää poistaa ennen uudelleen istutusta. Kasvi on melko painava ja korkea, joten se kannattaa laittaa painavaan ruukkuun, jotta se pysyy hyvin pystyssä.

Kasvi on kaktukseksi nopea kasvaja, jos se saa tarpeeksi valoa. Sitä ei nuorena kannata laittaa keskipäivän aurinkoon, mutta isompana se kestää paahdetta eteläikkunalla oikein hyvin. Kylmällekään kasvi ei ole kovin arka. Sen voi huoletta laittaa kesällä ulos, kunhan pidät sen sateelta suojassa. Sisälle se pitää nostaa syksyllä ennen pakkasia.

Spiraalikaktus voi kukkia loppukesästä suurin kukin. Kasvi kukkii yöaikaan ja jos kukat pölyttää, muodostuu kukintoon punainen hedelmä. Kasvia voi lisätä hedelmässä olevista siemenistä. Kasvi on myrkytön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *