Huonekasvit

Esittelyssä Thaumatophyllum spruceanum ”Fun Bun”

Tämän vehkan entinen nimi on Philodendron goeldii ja sitä sanotaan myös Fun Buniksi ja Green Wonderiksi. Nuoren yksilön lehdet ovat kolmeen osaan haaroittuneet. Vanhemmiten lehdet haaroittuvat enemmän ja muodostavat pyöreän kehän.

Ostin kasvin Bauhausista ja ruukussa oli kaksi kasvia. Erottelin kasvit toisistaan, putsasin juurakot mullasta ja istutin kasvit mullattomaan sekoitukseen, jossa on kookosta, perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa/ruukkusoraa. Kookosta seoksessa oli noin puolet. Jos käytät multaa, kannattaa suosia hiekkaista viherkasvimultaa, jonka joukkoon laitetaan perliittiä tai jotain kevytsoraa. Kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa, mistä Fun Bun pitää. Karkea ja vettä päästävä maa-aines saa mullan ilmavammaksi, jolloin juurimädän vaara pienenee.

Fun Bun on kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikan lämpimistä ja kosteista metsistä. Se rakastaakin korkeaa ilmankosteutta. Kasvia kannattaa sumutella päivittäin, ellet omista ilmankostutinta. Myös vesiastiat kasvin ympärillä nostavat hieman ilmankosteutta paikallisesti. Omani pääsi kylpyhuoneeseen, missä se saa nauttia ajoittaisesta korkeasta ilmankosteudesta ja lämmöstä, kun ihmiset käyvät suihkussa tai saunassa.

Fun Bun pärjää melko hämärässäkin, mutta runsaassa valossa kasvu on nopeampaa ja lehdet suurempia. Suoraan keskipäivän aurinkoon kasvia ei kannata laittaa vaan itä- tai länsi-ikkuna on kasville paras paikka. Kuuma aurinko voi kärventää kasvin lehdet.

Kastella kasvia saa, kun pintamulta on kuivunut muutaman sentin syvyydeltä. Talvella kasvupohjan annetaan kuivahtaa enemmän kuin keväällä ja kesällä. Janoisena kasvi riiputtaa lehtiään ja liikakasteltu kasvi kellastuttaa lehtensä.

Lannoitetta voi antaa joka kolmannella kastelulla keväällä ja kesällä, talvella riittää pari lannoituskertaa talven aikana. Mikäli kasvi tekee uutta kasvua esimerkiksi lampun alla, voi lannoitusta jatkaa talvellakin.

Kasvi on pystykasvuinen. Sillä on tukeva varsi ja lyhyet lehtinivelten välit, joten kasvi ei välttämättä tarvitse kasvitukea nuorena. Fun Bun on nopeakasvuinen ja vaatii tilaa ympärilleen. Sen lehdet sojottelevat villisti joka suuntaan ja kasvi voi kasvaa suureksi. Luonnossa se kiipeilee muiden kasvien rungoilla ja oksilla, joten vanha yksilö voi tarvita jonkin tuen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *