Huonekasvit

Matokakkaa viherkasveille ja puutarhaan

Perimmäinen syy Nekon matokakan ostamiseen oli meidän koira. Olen muutamana keväänä levittänyt puutarhaamme kanankakkaa, joka on koiramme suurta herkkua. Levityksen jälkeen koiramme hengitys on haissut 3 viikkoa kanankakalle, koska se on syönyt kaikki kanankakat, jotka pihamaalle levitin. Jotkut laittavat kanankakkaa myös sisäkasveille ruukutuksen yhteydessä, mutta koiran ja hajuhaittojen pelon takia en ole siihen itse uskaltautunut.

Niinpä etsinnässä oli jokin kanankakan korvaava luomuviljelyyn sopiva lisäravinne viherkasveille ja puutarhaan. Olin kuullut Nekon matokakasta, jota mainostetaan hajuttomana tuotteena ja sitä se olikin. Tein koiratestin ja vein avonaisen matokakkapurkin koiran naaman eteen. Koira käänsi päänsä pois, joten uskaltauduin matokakan levitykseen pihamaallamme ja viherkasveille.

Nekon sivuilla tuotteesta kerrotaan seuraavaa: ”Käyttö muun lannoituksen lisänä edistämään kasvin kasvua ja kehitystä, lisäämään maaperän pieneliöiden toimintaa, tuottamaan maaperään ravinteita ja parantamaan kasvien vastustuskykyä.”

Ainoaksi ravinteeksi matokakka ei siis riitä, vaan se tarvitsee rinnalleen jonkin kasvuravinteen. Itse heittelin alkukeväästä kalkit puutarhaan ja kasvimaalle, kukkapenkkiin ja pensaiden alle laitoin kompostista löytynyttä uutta multaa. Varsinaista muuta kevätlannoitetta en laittanut tänä vuonna lähinnä laiskuuttani. Kesällä kastelen kukkapenkit ja kasvimaat Green Caren Puutarhan Kesällä aina silloin tällöin.

Puutarhan hoidossa olen melko suurpiirteinen, niinpä viskoin matokakan ympäriinsä ronskein ottein sen suurempia miettimättä. Nurmikon lisäksi viskoin matokakkaa kukkapenkkeihin, kasvimaalle ja marjapensaiden juurelle. Annostusohje on 4dl/m2, joten sitä sai viskellä melko vapautuneesti.

Kasvupohjaan annostus on 2rkl/litra kasvualustaa. Koska tipauttelin matokakan lusikalla huonekasvieni ruukkuihin kasvupohjan pinnalle, käytin varmuudeksi hieman pienempää annostusta. Laitoin matokakkaa 0,5- 2 rkl jokaiselle kasville ruukun ja kasvin koosta riippuen. Sekoitin matokakan kevyesti pintamullan joukkoon. Rakenteeltaan tuote muistutti oikein kuohkeaa multaa ja sitä pystyi käsittelemään vaikka paljain käsin. Käytin tosin itse hanskoja.

Mikäli matokakkaa laittaa ruukunvaihdon yhteydessä, voi kakan laittaa ruukun pohjalle tai sekoittaa kasvupohjan joukkoon. Matokakkaa voi käyttää niin mullattomissa kuin multasekoituksissakin. Tarkoitukseni on seurata, piristääkö matokakka kasvejani…

Edit 10.6.2021 Levitin matokakkaa viherkasveille reilu viikko sitten. Ensimmäisen kastelun jälkeen ero useiden kasvien terhakkuudessa oli silminnähtävä. Olen erittäin tyytyväinen matokakan vaikutukseen monilla kasveilla. Jatkossa ajattelin laittaa viherkasveilleni matokakkaa parin kolmen kuukauden välein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *