Huonekasvit

Esittelyssä Tillandsia butzii

Tämä ilmakasvi kasvaa luonnossa Väli-Amerikassa, kuten Costa Ricassa, Meksikossa ja Panamalla. Kasvi on epifyytti, eli se elää muiden kasvien rungoilla ja oksilla. Butzii on kostean alueen ilmakasvi (Semic), joten laitoin sen trooppiseen kasviterraarioon, jossa ilmankosteus on noin 80%. Kasvi on ollut terrassa yli vuoden ja se on viihtynyt hyvin. Oma kasvini oli ostettaessa kiinni puun palasessa, jonka laitoin roikkumaan terran takaseinään.

Terrassa on kosteaa, joten butziitani ei ole tarvinnut kylvettää tai sumutella. Huoneilmassa oleva butzii kannattaa kylvettää kerran viikossa ja sumuttaa parin päivän välein. Kylvettäessä kasvin tyveä ei kannata laittaa kylpyveteen, sillä vesi jää helposti muhimaan tiiviisti kiinni toisissaan olevien lehtien väliin. 15-30 minuuttia on sopiva kylpyaika ja kasvi on syytä jättää tunniksi ilmavaan paikkaan nurinperin kuivumaan kylvyn jälkeen. Kylpyveteen voi ainakin silloin tällöin laittaa talvella merilevää ja keväästä syksyyn mietoa orkidearavinnetta. Omani sumutan miedolla orkidearavinneliuoksella parin kuukauden välein.

Kasvi on kasvanut hitaasti, mutta on kasvattanut melkein 15cm pitkiä lehtiä. Lehdet ovat pitkulaiset, kippurat ja pilkulliset.

Kasvi tekee sivuversoja eli pupseja, jotka voi irroittaa tai jättää ne paikoilleen, jolloin kasvista kasvaa tuuheampi. Kasvi voi kukkia purppuran värisin kukin. Kukinta kestää pitkään. Yleensä kukkiva varsi kuolee kukinnan jälkeen, mutta tekee ennen sitä sivujersoja, jotka jatkavat kasvin elämää emokasvin kuoltua.

Butziille oikea paikka on itä- tai länsi-ikkuna. Kasvi pärjää melko vähälläkin valolla, mutta sen kasvu hidastuu entisestään liian hämärässä. Omani saa keinovaloa, sillä auringonvaloa terraario saa keväästä syksyyn vain hieman iltaisin yläpuolellaan olevasta länsi-ikkunasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *