Huonekasvit

Esittelyssä timanttiananas

Timanttiananakset (Guzmania) ovat kotoisin Väli-Amerikasta, missä ne kasvavat epifyytteinä toisten kasvien varsilla ja oksilla. Niillä onkin melko pienet ja hentoiset juuret. Kasvin varren ympärillä ruusukkeena kasvavat lehdet keräävät sadevettä ja kastetta, joten sitä kastellaankin sekä multaan, että lehtiruusukkeisiin. Mullan annetaan kuivua kasteluiden välissä, lehtiruusukkeiden pitäisi olla aina hieman kosteana.

Kasvia vähintään päivittäin sumuttelemalla varmistaa, että lehtiruusuke pysyy kosteana, muttei lillu märkänä vedestä. Kasvia voi kastella myös alakautta lautasen avulla, jolloin liikakastelun vaara vähenee. Kasteluveden mukana voi kerran kuussa laittaa laihaa lannoitetta, paljoa kasvi ei kukinnan aikana lannoitetta tarvitse. Kasvuvaiheessa lannoitetta voi antaa hieman useammin.

Multa ei saisi olla likomärkää, siksi kasvupohjasta kannattaa tehdä ilmavampi esimerkiksi perliitillä tai kevytsoralla, jota voi laittaa puolet mullan joukkoon. Itselläni timanttiananas on kookos- perliitti- kaarna- hydrosora- seoksessa. Kasvupohja saisi olla hieman hapan, joten laitoin kasvupohjaan kaarnaa, mikä happamoittaa sitä. Myös laimennettua kahvia voi kasville lorauttaa muutaman kerran vuodessa kasvupohjaa happamoittamaan.

Timanttiananas kukkii noin kaksivuotiaana. Yksi lehtiruususke kukkii vain kerran ja lakastuu kukinnan jälkeen. Kasvi kuitenkin tuottaa ennen kuolemaansa sivuversoja. Näitä sivuversojakin kannattaa kastella lehtiruususkkeeseen esimerkiksi sumuttamalla. Kukan suojuslehdet voivat olla keltaiset, punaiset, vaaleanpunaiset, oranssit, violetit, vihreät tai kermanvalkoiset. Myös kirjavalehtisiä lajikkeita löytyy.

Kukan suojuslehdet kasvavat kukinnon ympärillä. Kukinto nousee 20-50 cm korkeuteen. Kukinnon suojuslehtien kirkkaan värin saa aikaiseksi etyleenikaasun avulla. Tämä onnistuu laittamalla kasvi kirkkaaseen muovipussiin ja asettamalla pussin sisälle yhden ylikypsän omenan tai banaanin. Ilman etyleenikaasua kukinto voi jäädä hailakan väriseksi.

Viimeistään kun sivuversot ovat noin kolmasosan emokasvin pituudesta, ne voi irrottaa terävällä veitsellä juuresta irti emoskasvista ja laittaa ne kasvamaan omiin ruukkuihinsa. Sivuversoja tulee yleensä kahdesta neljään kappaletta. Emokasvin voi laittaa kukinnan jälkeen bioastiaan.

Kesällä timanttiananas viihtyy myös ulkona. Sisälle se kannattaa nostaa, kun lämpö laskee alle 10°C. Sen kasteluun kannattaa käyttää kädenlämpöistä vettä. Myös sadevettä voi kasteluun käyttää. Itse kastelen omani aivan vesihanasta juuri otetulla vedellä ja lehtiruusukkeisiin on hieman kerääntynyt kuivaa kalkkeumaa.

Timanttiananas viihtyy runsaassa valossa, mutta paahteiseen auringonpaisteeseen sitä ei kannata laittaa. Itä- tai länsi-ikkuna on kesällä paras vaihtoehto. Talvella kasvi voi olla myös eteläikkunalla.

Edit 4.3.2021 Emokasvi kuoli ja kaatui ja päädyin irrottamaan poikaset melko pieninä. Laitoin molemmat savuruukkuun ja kasvupohjaksi kookosta, perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Poikasten lehdet olivat menneet karrelle emokasvin kuollessa, joten minulla ei ollut suuria odotuksia kasvuun lähdöstä. Kastellut olen sumuttelemalla tököjä päivittäin pikkuisen. Ilokseni sain huomata, että molemmat ovat lähteneet kasvuun, joten kahden vuoden päästä minulla saattaa olla kukkiva timanttiananas…

Edit. 11.12.2022 Toinen poikasista jäi henkiin ja on nyt halkaisijaltaan noin 15cm. Kasvi on todella hidaskasvuinen.

(8) Kommentit

 1. Raija Kivelä says:

  Poikaset vaan tökätään multaan,ei siis juuruteta ensin vedessä??

  1. Hanna says:

   Poikasella on juuria, jotka kannattaa yrittää saada mukaan poikasta irrottaessa.

 2. A says:

  Moikka. Osuin paikalle etsiessäni tietoa poikasten hoidosta, että kostutellaanko kuten muitakin pistokkaita vai mitä tehdään. Kiitoksia ohjeesta!

  1. Hanna says:

   Mä kastelin alkuun lehtiruusukkeeseen melkein joka päivä pienen pienen lirun. Sumuttelusta tykkää myös.

 3. Elina says:

  Missä vaiheessa tuo
  etyyleenikaasutus kannattaa tehdä? Poikasille istutusvaiheessa vai myöhemmin? Vai onko ajankohdalla mitään väliä, kunhan sen tekee? Ja kuinka kauan sitä mätää banaania siellä muovipussissa pitää pitää, että kaasutus onnistuu 😀

  1. Hanna says:

   Ymmärtääkseni silloin tarvitsee etyleeniä, kun kukinto alkaa nousta. Kukkii kyllä ilmankin, muttei niin värikkäänä. Ajasta en löytänyt äkkikatsomalla tarkempaa tietoa, kuin että pois pussista, kun kukinto on värittynyt.

 4. Mielenkiintoista tietoa! Harmi kun heitin omani pois enkä huomannut katsoa olisko uusia alkuja ollut näkyvissä.

  1. Hanna says:

   No seuraavasta sitten tiedät ottaa pienet talteen.:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *