Huonekasvit

Sisäsuihkulähde ilmankosteutta nostamaan?

Tein olohuoneeseen kasvinurkkauksen, joka sijaitsee takkapuille tarkoitetussa puolentoista neliön syvennyksessä takan vieressä. Nurkkaus on aina ollut käyttämättömänä, joten hommasin sinne lamput ja kasapäin kasveja.

Oikeastaan kaikki kasvit pitävät korkeasta ilmankosteudesta. Mietinkin kuinka kasvinurkkaukseen saisi hieman kosteammat elinolosuhteet. Ilmankostutin olisi ollut tietenkin hyvä vaihtoehto, mutta halusin jotain nätimmän näköistä esinettä kasvien sekaan.

Netissä pyöriessä vastaani tuli Decorelle niminen verkkokauppa. Heillä oli tarjolla muutamaa erilaista sisäsuihkulähdettä, joista ihastuin yhteen. Suihkulähde maksoi muistaakseni noin 40 euroa. Myöhemmin huomasin, että Amazonissa on sama suihkulähde hintaan 24€. (Pajoma Japanese Garden Indoor Fountain) Amazonissa oli myös huomattavasti laajempi valikoima sisäsuihkulähteitä, joten suosittelen suuntaamaan sinne. Hakusanaksi Amazonissa kannattaa laittaa esimerkiksi ”indoor fountain” ja löydät suihkulähteitä, joiden hintahaitari on 10€ – 150€

Suihkulähteen alle laitoin ruokalautasen, jotta vettä lisätessä mahdollinen liika vesi ei pääsisi lattialle vaan jäisi lautaselle. Lisäksi ostin Biltemasta pussillisen irtokiviä (8€) , jotka sijoittelin suihkulähteen reunoille ja lautaselle koristeeksi.

Pesen suihkulähteen ja putsaan vesipumpun joka toinen/kolmas viikko. Yleensä likastumisen huomaa siitä, ettei pumppu nosta vettä ylös suihkulähteeseen kunnolla. Ajattelin ostaa apteekista vetyperoksidia ja kokeilla, saisiko sen avulla pesuväliä hieman pidemmäksi.

Koska laitoin irtokiviä suihkulähteeseen, on sen pesuhomma melko työlästä. Yleensä pesen kivet ensin siivilässä tiskiharjalla ja kuumalla vedellä. Tämän jälkeen pesen suihkulähteen ja aluslautasen tiskiharjalla ja Fairylla ja huuhtelen kuumalla vedellä. Lopulta huuhtelen pumpun vesihanan alla ja asettelen osat ja kivet takaisin paikoilleen kasvien keskelle.

Suihkulähde kosteuttaa yllättävän hyvin ilmaa syvennyksessä. Kostea ilma jää ilmeisesti pyörimään syvennykseen, sillä kosteusmittari on näyttänyt nurkkauksessa lähes aina yli 70%, kun se muualla talossa on alle 60%. Toki tiukasti vierekkäin kootut kasvitkin nostavat ilmankosteutta paikallisesti, joten kokonaan kosteuden nousua ei voi laittaa suihkulähteen syyksi. Suihkulähde myös kosteuttaa ilmaa kovin paikallisesti, vain noin metrin päähän suihkulähteestä. Joka tapauksessa se on kivan näköinen verrattuna esimerkiksi ilmankostuttimeen.

Tämä suihkulähdemalli on erittäin hiljainen eikä pulise tai lorise. Mikäli haluat veden solinaa, kannattaa hankkia jokin muu malli. Suihkulähteen astian tyhjentyessä vedestä, pumppu alkaa pitää erikoista ääntä ja siitä tietää, että vettä pitää lisätä. Suihkulähteen vesiallas on melko pieni, joten vettä saa laittaa vähintään kerran päivässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *