Huonekasvit

Esittelyssä värinokkonen Colocha Scarlet

Värinokkosen oikea nimi on isokirjopeippi ja kasvitieteellinen nimi on Coleus scutellarioides. Värinokkonen on sille osuva nimi, sillä kasvin lehdet ja kasvutapa muistuttavat kovasti nokkosta. Kasvi tunnetaan kirkkaan värisistä lehdistä, joissa voi olla lähes kaikkia sateenkaaren värejä. Kasvista on jalostettu lukematon määrä eri lajikkeita. Värinokkonen Colocha Scarlet eroaa hieman muista värinokkosista: sillä on hauskat aaltokuvioiset lehtien reunat, jotka rypyttyvät kauniisti.

Olen kasvattanut oman Colocha Scarletin siemenestä. Tämän lajikkeen siemeniä on tarjolla monessa siemenkaupassa netissä. Siemenet olivat pieniä, mutta onnistuin kylvämään jokaisen omaan pikkuruukkuunsa. Näin säästyin versojen koulimiselta. Laitoin ruukut runsaaseen valoon. Liian pimeässä pikkuversot kasvavat honteloiksi.

Mitä enemmän Colocha Scarlet saa valoa, sitä kirkkaamman/ tummemman punaiseksi lehdet menevät. Liian vähässä valossa lehdet ovat hailakan oranssit. Tämä kasvi pääsi paremman valon alle reilu kuukausi sitten ja nyt alkaa uudet lehdet olla punaisempia verrattuna vanhoihin alalehtiin. Jos liian vähäisen valon jakso venyy liian pitkäksi, kasvi varistelee lehtiään. Talvella kasvi hyötyykin lisävalosta. Mikäli valoa ei ole saatavilla ja kasvi ränsistyy talven aikana, voi sen leikata alas keväällä, kun valon määrä alkaa lisääntyä. Leikkaamisessa syntyneet pistokkaat voi juurruttaa ihan vesilasissa. Yleensä värinokkosen pistokkaat juurtuvat nopeasti.

Colocha Scarlet ja muutkin värinokkoset kuluttavat paljon vettä. Pari vuotta sitten ulkona ollut iso värinokkonen saattoi juoda kolmekin litraa vettä päivässä. Laitoin sen ruukun alle syvän vadin, jonne kaadoin lähes joka aamu reilu pari litraa vettä. Ruukun kokoa miettiessä kannattaa valita melko suuri ruukku, jotta sitä ei tarvitse olla koko ajan kastelemassa. Värinokkonen kasvaa viihtyessään nopeasti ja liian pienessä ruukussa se helposti alkaa myös kaatuilla.

Kasvupohjasta kannattaa tehdä melko vettä pidättävä juurikin runsaan vedenkulutuksen takia. Omalleni laitoin reilu kaksi kolmasosaa kookosta ja vajaan kolmasosan perliittiä ja hydrosoraa. Lisäksi heitin sekaan hieman kaarnaa (orkideamultaa). Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää myös multaa ja perliitin ja hydrosoran tilalta mitä tahansa kevytsoraa.

Olen latvonut värinokkosiani melko ahkerasti heti pikkukasvista alkaen. Näin kasvi kasvaa pensasmaisemmaksi ja levittäytyy paremmin sivusuunnassa. Kun kasvia latvoo joka lehtivälistä, myös varsi kasvaa tukevammaksi.

Lannoittaa värinokkosta voi kesällä jokaisella kastelulla, sillä kasvi on nopeakasvuinen ja lannoite parantaa lehtien väritystä. Talvella, mikäli kasvi on ilman lisävaloa, sitä ei lannoiteta. Talvella ei myöskään kastella niin paljoa kuin kesällä. Loppukesästä värinokkonen usein kukkii, lamppujen alla muulloinkin. Kukat ovat melko mitättömät, joten ne voi myös halutessaan katkaista pois, jotta kasvin energia ei kulu kukkimiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *