Huonekasvit

Esittelyssä värinokkonen Colocha Scarlet

Ostin tämän värinokkosen (isokirjopeippi, Solenostemon scutellarioides) siemeniä Exotic Gardenin nettikaupasta. Ihastuin Exitoc Gardenin sivuilla Colocha Scarletin väritykseen ja lehtien hammaslaitaiseen, aaltoilevaan muotoon.

Kylvin kymmenen siementä, joista kahdeksan lähti kasvuun. Istutin siemenet yksitellen omiin 7cm halkaisijaltaan oleviin ruukkuihinsa. Siemenet olivat todella pieniä, joten homma oli hieman hankalaa. Kaadoin siemenet lautaselle, tein ruukkuihin pienen syvänteen keskelle, kostutin hieman etusormea ja noukin sormella siemenen lautaselta. Tökkäsin sormeni ruukussa olevaan kasvupohjaan ja toivoin, että siemen jäi kuoppaan. Lopuksi laitoin noin puolen sentin kerroksen kasvupohjaa siemenen päälle. Kasvupohjana käytin kookosta ja perliittiä suhteessa 3/1

Laitoin ruukut lämpömaton päälle ja 17,5W 4000K Airam ledin alle. Ruukkujen päälle asettelin läpinäkyvän muovin palasen, jotta ruukuissa oleva kosteus ei päässyt haihtumaan. Siemenet itivät muutamassa päivässä. Kun värinokkoset alkoivat kurkkia kasvupohjasta, poistin lämpömaton pois ruukkujen alta ja kun kasvit alkoivat osua ruukkujen päällä olevaan muoviin, poistin senkin.

Aika nopeasti kävi selväksi, että kylvöruukut olivat liian pieniä; värinokkosten kasvaessa kasveja sai kastella liki päivittäin. Kasveille tuli myös painoa liikaa ja ruukut kaatuilivat niiden painosta. Niinpä siirsin ne isompiin ruukkuihin. Värinokkonen kasvaa viihtyessään nopeasti, joten sille kannattaa laittaa isohko ruukku. Koska värinokkoset kuluttavat paljon vettä, laitoin niille edelleen melko kookospainotteisen kasvupohjan, johon laitoin kaksi kolmasosaa kookosta ja kolmasosan perliittiä, kevytsoraa ja perliittiä.

Kun kasvit kasvoivat, laitoin ne tehokkaamman valon alle, sillä niiden lehtien väritys jäi melko valjuksi. Värinokkonen tarvitsee todella paljon valoa, jotta se kasvaa tuuheaksi ja värikkääksi. 50W ledvalon alla uusien lehtien väritys parantui huomattavasti. Osa värinokkosista aloitti myös kukinnan tehokkaamman valon alla. Kukat kannattaa kasvista poistaa, mikäli ei halua, että kukinta vie kasvilta energiaa kasvun ja värin kustannuksella.

Annoin muutaman värinokkosen ystäville, kaksi pidin itselläni ja loput laitoin myyntiin nettikasvikauppaani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *