Huonekasvit

White Princess tekee pinkkiä lehteä!

Muutama viikko sitten köynnösvehka (Philodendron) White Princess yllätti minut totaalisesti. Nimittäin sen uusin lehti oli auennut ja tajusin sen olevan kokonaan pinkki. Lehti oli harmillisesti auetessaan hieman kärjestä vahingoittunut, mutta en antanut sen häiritä intoani, sillä pinkki väri White Princessillä ei ole ihan jokapäiväinen näky, vaikkei se nyt ihan hirveän harvinaista olekaan.

Yleensä tämän kasvin lehdet ovat vihreä-valkoiset; vihreää eri tummuusasteilla ja puhtaanvalkoisia erikokoisia laikkuja. Lehtivarsissa on vihreän ja valkoisen lisäksi myös punaista/vaaleanpunaista väriä. Kasvi on kaunis ihan valkovihreänäkin, mutta erityisen kaunis se on, mikäli lehdissä on myös vaaleanpunaista.

Löysin paristakin lähteestä tietoa, että stressi lisää pinkin ilmaantuvuutta White Princessillä. Pinkkiä aiheuttavia stressitekijöitä ovat esimerkiksi kuivuus, liikalannoitus, liiallinen auringonvalo ja kylmä ilma. Omani tuskin on kärsinyt liikakuivuudesta, sillä olen taipuvainen ennemminkin liikakasteluun. Lannoitetta kasvi on saanut joka toisella kastelulla, joten liikalannoituskaan tuskin tätä pinkkiä on saanut aikaan. Kasvi on melko miedon keinovalon alla, joten se tuskin on saanut liikaa valoakaan. Kasvi sijaitsee jonkin matkan päässä ilmalämpöpumpusta ja kovilla helteillä olemme käyttäneet sitä huoneilman jäähdyttämiseen. Teoriassa siis kylmä ilma voisi olla syynä ilmiöön tässä tapauksessa. Laitteen puhaltama ilma on ollut 20°c, eikä puhallus ole kasvin suuntaan, joten en ole varma tästäkään syystä. Latvoin kasvin jokin aika sitten, joten sekin on voinut tricolor variegaation synnyttää.

Oma veikkaukseni on, että myös kasvin genetiikalla voi olla tekemistä asiaan. Tähän en kuitenkaan löytänyt vahvistusta mistään. Voisin kuvitella, että pinkkiä tekevän kasvin pistokkaat tekevät helpommin vaaleanpunaista väritystä kuin valko-vihreästä kasvista otetut pistokkaat. Mutta tämäkin on vain villi veikkaukseni. White Princess lajikkeen syntyperä ei ole tiedossa, mutta se on Philodendron erubescensistä jalostettu hybridi. Lajikkeelle ei ole tehty vielä kattavaa geenitutkimusta.

Valitettavasti vaaleanpunainen väritys tällä kasvilla ei ole kovin stabiili, vaan yhden pinkin lehden jälkeen kasvi voi tehdä taas vihreä-valkoisia lehtiä. Omani teki seuraavaankin lehteen pinkkiä. Mikäli teoria stressin vaikutuksesta pinkkiin väriin pitää paikkansa, pitäisi minun miettiä, mikä kasvilla oikein on huonosti. Pinkit lehdet ovat kuitenkin mielestäni niin hienoja, että huomaan vain miettiväni, kuinka kasvia pitäisi oikein kiusata, että se jatkaisi pinkkien lehtien tekoa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *