Puutarha

Orvokkiamppelin alasleikkuu

Ostin aivan ihastuttavan orvokkiamppelin toukokuun alussa Tampereen messukeskuksessa olleilta Piha & luonto- messuilta. En ollut aikeissa ostaa kesäkukkia messuilta, mutta en onnistunut kävelemään tämän ohi, kun bongasin sen orvokkirivistössä eräällä myyjällä. Amppelin orvokeilla on herkät, vaaleanvioletti-keltaiset kukat, joissa on häivähdys vaaleanpunaista. Amppeli kasveineen maksoi muistaakseni kympin. Sijoitin sen kuistin portaiden kaiteen yläpuolelle, missä se saa reippaasti aamupäivän aurinkoa.

Toukokuussa oli useita pakkasöitä, mutta se ei orvokkeja haitannut, vaan ne kukkivat runsaasti ja innokkaina. Nypin kukkia pois sitä mukaa, kun ne lakastuivat, jotta siementen valmistus ei kuluttaisi orvokeilta energiaa.

Kesäkuussa alkoivat lämpöiset kelit ja orvokit rehottivat, kasvoivat pituutta ja kukkivat iloisesti. Olen antanut kukille lannoitetta joka toisella kastelulla ja kastella saa hellepäivinä lähes päivittäin. Juhannuksen tienoilla kuitenkin unohdin jostain selittämättömästä syystä kastella orvokkeja ja ne lakastuivat pahasti eräänä hellepäivänä; varret roikkuivat elottomina ja kaikki kauniit kukkien terälehdet nuupahtivat.

Annoin orvokeille onnettomuuden jälkeen runsaasti vettä ja aikani odotin, että ne jaksaisivat nousta uudelleen ylös. Odottaminen oli kuitenkin turhaa, sillä orvokit jatkoivat roikkumistaan ja kellastuivatkin pahasti lehdiltään. Niinpä lopulta heinäkuussa otin sakset käteeni ja leikkasin orvokit alas. Amppeliin jäi muutama vaivainen kukka ja istutus näytti surulliselta. Lisäsin amppeliin muutaman kourallisen uutta multaa pinnalle siinä toivossa, että isompi multatila pidentäisi hieman kasteluväliä.

Kaksi viikkoa alasleikkuun jälkeen orvokit ovat lähteneet kivaan uuteen kasvuun ja uusia kukkiakin on jo jonkin verran. Olen jatkanut amppelin lannoittamista joka toisella kastelulla. Aion säästää muutaman kukan poisnyppimiseltä, jotta saan tästä kaunokaisesta siemeniä ensi kesäksi. Toivottavasti amppelista olisi iloa vielä pitkälle syksyyn saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *