Huonekasvit

Esittelyssä Xanthosoma Albomarginata ”Mickey Mouse”

Xanthosomat, eli kaakaotaarot kuuluvat vehkakasveihin ja muistuttavat kasvutavaltaan Alocasioita. Tällä kasvilla on erikoisen malliset, teräväpäiset ja tummanvihreät lehdet, joissa on valkoista väriä eritoten lehden reunoilla. Jokaisella lehdellä on erilainen kuviointi.

Ostin oman Mickey Mouseni Plnts.com nettikaupasta ja kasvi oli matkalla parisen viikkoa. Sen kasvupohja oli päässyt rutikuivaksi ja kasvi oli tullessaan todella pahasti nuupallaan. Annoin kasville heti vettä, mutta suurin osa lehdistä oli päässyt liian kuivaksi ja sain poistaa niitä yksitellen kun ne ruskistuivat. Luulin jo, että kasvi ei toipuisi. Istutin sen kuitenkin pohjareijälliseen Elhon mustaan muoviruukkuun.

Kasvupohjaksi laitoin vajaa puolet kookosta ja reilu puolet perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Laitoin kaarnaa melko reilulla kädellä. Kaarna happamoittaa kasvupohjaa, mikä on Xanthosoman mieleen. Perliitti ja hydrosora tekevät kasvupohjasta kuohkeampaa ja nopeammin kuivuvaa. Kasvi on nimittäin herkkä juurimädällä, eikä kasvupohja saisi olla koskaan umpimärkä. Mikäli käytät multaa, kannattaa senkin sekaan sekoittaa jotain kevytsoraa ja mieluusti myös kaarnaa. Kaarnana käytin ”Orkideamultaa”. Aivan rutikuivaksikaan kasvupohjaa ei saisi kuitenkaan päästää kasteluiden välissä.

Laitoin kasvin lämpimään ja kosteaan kasvitelttaan valon alle toipumaan. Jokusia viikkoja se otti, mutta nyt kasvi on tehnyt pari kappaletta uusia lehtiä ja näyttää melko virkeältä.

Olen lannoittanut Mickey Mouseani joka toisella kastelulla puolikkaalla annostuksella, sillä kasvi on vasta aika pieni. Hyvissä olosuhteissa kasvi voi kasvaa ihmisen korkuiseksi.

Talvella Mickey Mouse hyötyy lisävalosta. Liian pimeässä tai kylmässä kasvi voi kuolettaa maanpäälliset osansa. Se kuitenkin yleensä lähtee uuteen kasvuun, kun olosuhteet paranevat. Kasvi pitää valosta, mutta eteläikkuna kesällä voi olla sille liian paahteinen paikka. Talvella eteläikkunakin käy, mutta kesällä kasvi kannattaa laittaa itä- tai länsi-ikkunalle. Kasvia olisi hyvä käännellä usein, mikäli kasvin saama valo tulee sivusta. Se nimittäin kääntyy voimakkaasti valoa kohti.

Kasvia lisätään sivuversoista ja mukuloista. Mukuloita voi löytää kasvupohjasta esimerkiksi ruukunvaihdon yhteydessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *