Puutarha

Heinäkuun puolenvälin kukkijoita puutarhassa

Viime kesänä monet puutarhakukistani kukkivat huonosti. Niinpä annoin joillekin kukkapenkeille syksyllä hieman syyslannoitetta ja nyt olen lannoittanut kasveja Puutarhan kesällä pitkin kesää ja kasvit ovat kukkineet paljon runsaammin ja pidempään.

Tarha-alpi on etupihan eteläseinustalla jo lopettanut kukinnan, mutta takapihalla se jaksaa vielä kukkia. Tarha-alpi tuntuu kuukahtavan eteläseinustalla joka kesä, sillä en jaksa ikinä kastella etupihan kukkapenkkiä. Takapihalla tarha-alpi on saanut vettä ja vähän lannoitteitakin ja kasvit ovat jaksaneet kukkia paljon pidempään.

Suikeroalpi on yksi suosikki kasveistani puutarhassa. Sitä kasvaa maanpeitekasvina siellä täällä pitkin pihaa ja se ilostuttaa pitkällä keltaisella kukinnalla. Suikeroalpikin kaipailee vettä aika paljon ja onkin aurinkoisimmilla paikoilla hieman kärsineen näköinen. Muiden kasvien varjossa kasvi pysyy paremmassa kunnossa.

Ketoneilikka kukkii runsain, pienin ja punaisin kukin. Kukinta alkoi jo kesäkuun puolella ja jatkuu yleensä elokuulle. Ketoneilikka kestää kuivuutta ja paahdetta oikein hyvin ja se muodostaa tiiviin maanpeittomaton varsillaan ja lehdillään. Kasvi on aivan mahtava väripilkku esim. kukkapenkin etulaitaan.

Maksaruohot kukkivat pitkin kesää lajikkeesta riippuen. Itselläni niitä on kolmea erilaista, joista pari aloitti kukkimisen viikko sitten ja yksi on aloittelemassa kukintaa. Maksaruoho tekee tiiviin maanpeitematon josta kukat nousevat ryppäänä reilu 10:n sentin korkeuteen.

Unikot lähtivät itämään huonosti tänä keväänä, mutta jokusia lähti kasvuun ja nyt ne ovat aloittaneet kukkimisen. Yksi kukka kestää vain pari päivää, mutta niitä on usein runsaasti. Unikko on yksivuotinen, joten se pitää kylvää joka vuosi uudestaan. Siemeniä on helppo kerätä kuivuneista siemenkodista ravistelemalla kypsää siemenkotaa pää alaspäin. Siemenet tulevat ulos kypsän siemenkodan yläpäässä olevista reijistä.

Sinikuunliljat ovat juuri avannut ensimmäiset kukkanuput. Kuunliljani eivät ole pariin vuoteen kukkineet kovinkaan runsaasti, joten olisi ilmeisesti aika antaa kukkapenkkiin ravinnetta. Kasvin suuret sinertävän sävyiset lehdet ovat kauniit myös kukinnan jälkeen pitkälle syksyyn.

Mäkikuisma kukkii keltaisin kukin ja aloitti kukinnan etupihan eteläseinustalla jo kesäkuun puolessa välissä, mutta jatkaa edelleen. Olen kerännyt ja kuivannut mäkikuisman kukintoja joka kesä flunssa-teeksi. Kukkia on runsaasti ja kuolleita poisleikkaamalla kasvi saattaa innostua uuteen kukintaan.

Jokin mysteerililja kasvoi etupihan kukkapenkkiin ensimmäisen kerran viime kesänä. En muista istuttaneeni liljaa, joten sen lajikkeesta ei ole mitään tietoa. Kasvi kasvattaa 150cm pitkän varren, jonka päähän ilmestyy vaaleanpunavalkoisia isoja kukkia. Tuskin sen mukula on ominkaan neuvoin maahan kaivautunut, joten olen ollut itse ilmeisesti istutusasialla, mutten vain muista siitä jostain syystä mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *