Huonekasvit

Hitaimmin kasvavat huonekasvini

Toiset kasvit ovat hitaita kasvamaan. Esimerkiksi piikkikaktukset kasvavat yleensä hitaasti. Itse pidän pienikokoisista kasveista, sillä niitä mahtuu rajattuun tilaan enemmän kuin isoja kasveja. 😀 Hitaasti kasvavat kasvit ovat huolettomia; niitä ei tarvitse latvoa, eikä niin paljon lannoittaakaan. Nopeasti kasvavia kasveja pitää välillä latvoa, jos haluaa pitää kasvin kompaktina. Osa kasveista tarvitsee myös tukea, kun kasvi kasvaa korkeaksi.

Olen omistanut kierrekaktukseni (Cereus forbesii Spiralis) jo toista vuotta. Kasvua kasvissa en ole havainnut ollenkaan. Kasvi asuu imeytysrakeessa saviruukussa. Saviruukku hengittää, mikä vähentää kaktuksen liikakastelun vaaraa. Ruukku on myös painava, joten kasvi ei pääse kaatuilemaan niin helposti kuin muoviruukussa. Lannoittanut olen kasvia silloin tällöin kaktuslannoitteella ja joskus myös Puutarhan kesällä, kun kastelen muitakin kasveja. Kastellut olen kasvia noin kolmen/ neljän viikon välein.

Melonityräkki (Eubhorbia meloformis Variegata) on myöskin ollut puolitoista vuotta täysin muuttumaton. Kasvilla oli tullessaan todella pienet juuret ja ehkä se on kasvatellut niitä. Voi johtua tästä, ettei kasvua ole ollut yhtään. Kasvi elää imeytysrakeessa saviruukussa. Kastellut olen noin kerran viikossa näin kesällä, talvella hieman harvemmin. Siirsin kasvin keväällä eteläikkunalle, mutta sekään ei ole palloa innostanut kasvuun.

Kirjotähti (Haworthia) on hauskan näköinen kasvi. Kasvi ei ole hoivissani kasvanut oikeastaan yhtään. Kasvi on melko heikolla valolla makuuhuoneessa, joten ei ehkä sinällään ihme, ettei kasvi ole juurikaan kasvanut. Lannoittanutkin olen kasvia todella harvoin. Kastellut olen kasvia noin kerran viikossa, talvella hieman harvemmin. Kirjotähteni elää imeytysrakeessa. Kasvin juuret ovat aivan onnettomat, mutta niin vain kasvi on sinnitellyt purkissansa jo parisen vuotta.

Kultaköynnös Shangri La (Epipremnum pinnatum Godzilla) tuli ystävältä reilu vuosi sitten. Kasvilla on hauskat ylöspäin käppyrät lehdet. Istutin kasvin aikoinaan muoviruukkuun kookos-, perliitti-, kaarna- ja hydrosoraseokseen. Kasvi on vuoden aikana tehnyt nelisen uutta lehteä, joten kovin huimaa kasvu ei tällä kultaköynnöksellä ole ollut. Kastelen kasvia noin kerran viikossa ja annan lannoitetta noin joka toisella kastelulla.

Muulinkorva Godzilla (Syngonium Godzilla) omistaa myöskin ylöspäin kippurat lehdet. Lieneekö kippuralehtisten ongelma, että kasvu on tälläkin ollut tuskastuttavan hidasta. Reilussa puolessa vuodessa kasvi on tehnyt kaksi lehteä. Godzilla on istutettu kookos-, perliitti-, kaarna- ja hydrosoraseokseen. Kastelen kasvia noin kerran viikossa ja lannoitan joka toisella kastelulla.

Hoya kerrii Variegata on ollut minulla parisen vuotta. Kasvilla on vihreät lehdet, joiden reunat ovat vaaleat. Lehdet ovat sydämen muotoiset. Kasvi on kasvattanut minulla ollessaan vain neljä uutta lehteä. Lehdet ovat myös jääneet hieman epämuodostuneiksi, johtuen varmaan liian vähäisestä valosta. Kasvi on kasvupohjassa, jossa on seramista, kaarnaa ja lecasoraa.

Ilmakasvit (Tillandsia) kasvavat hitaasti. Ilmakasvini ovat trooppisessa kasviterraariossa ja on kiva, kun kasvit eivät venähdä siellä liian isoiksi. Ilmakasveja minulla on monenlaisia. Kasviterraariossa on korkea ilmankosteus, joten ilmakasvit viihtyvät siellä paremmin kuin normaalissa huoneilmassa.

Siroliuska-aralia Janine on minikasvuinen jalostettu lajike, jonka olen omistanut reilu vuoden. Uusia lehtiä kasvi on tehnyt, mutta ne ovat tiiviisti kiinni varressa, joten korkeutta kasvi ei ole paljoa saanut, vaikka lehtiä on tehnytkin. Kasvi on yksi lemppareistani; se on suloinen ja vaatii vähän hoitotoimia pienikasvuisuudesta johtuen. Janine kasvaa muoviruukussa, jossa kasvupohjana on kookos-, perliitti, kaarna- ja hydrosoraseos. Kastelen kasvia noin puolentoista viikon välein ja lannoitan joka toisella kastelulla. Kasvi tarvitsee paljon valoa, sillä lehdissä on paljon valkoista ja kasvi yhteyttää vain vihreillä kasvinosillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: