Huonekasvit

Huonekasvien juurrutusta vesiviljelmässä

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Sain Vpluxilta koekäyttöön Wilma mini vesiviljelyjärjestelmän. Viljelmässä on kahdeksan 1,6 litraista ruukkua ja 30 litrainen vesisäiliö. Vettä viljelmässä pyörittää Newan pumppu, jossa on ulkopuolella oleva suodatin, mikä helpottaa pumpun puhtaanapitoa. Viljelmä on 90cm pitkä ja 45cm leveä. Sijoitin viljelmän pöydälle, mikä tekee sen hoitamisesta helppoa.

Viljelmä sijaitsee pohjoisikkunalla, joten se saa tähän aikaan vuodesta keinovaloa lisävalona. Lamppuna on Vpluxilta saatu UFO led 50W valaisin.

Viljelmä oli tosi helppo kasata. Vesisäiliön päällä on ruukkuja kannatteleva kansi, mikä estää valon pääsyn vesitilaan. Tämä ehkäisee tehokkaasti levän muodostumista veteen. Kannessa on huoltoaukko, josta saa lisättyä vettä ja ravinteita ja tarkastettua pumpun. Pumppuun kiinnitetään putki, jota pitkin vesi pumppautuu kahdeksaan letkuun, joiden toinen pää upotetaan ruukkuihin. Mukana tuli myös letkun pätkä, jonka avulla veden saa pumpattua pois vesisäiliöstä kätevästi, jos haluaa esimerkiksi vaihtaa vedet säiliöön.

Ruukkuihin sain Vpluxilta valmiiksi pestyä hydrosoraa. Näin säästyin soran pesemiseltä. Pesemättömänä sora olisi voinut tukkia letkut ja pumpun. Viljelmän kokoamiseen ja ruukkujen täyttämiseen hydrosoralla meni parisenkymmentä minuuttia, minkä jälkeen sainkin alkaa laittaa pistokkaita ruukkuihin.

Laitoin juurtumaan herttaköynnösvehka Micansia, kultaköynnöstä, neulavehkan, nukkaköynnösvehkan ja pienen köynnösvehka Pink Princessin. En ole aikaisemmin juurruttanut pistokkaita vesiviljelmässä, mutta odotukset ovat korkealla.

Apuaineeksi juurtumiseen sain Vpluxilta pullollisen hollantilaisen Atami Bcuzzin orgaanista Root Stimulatoria. Aine lupaa räjäyttää juuret kasvuun ja ehkäisee myös juurimätää. Juuristimulaattori ei sisällä typpeä tai fosforia, joten sitä voi käyttää lannoitteenkin ohessa. Ainetta annetaan taimille ja pistokkaille kahden ensimmäisen viikon aikana ja se sopii niin vesi-, multa- kuin mullattomaankin viljelyyn. Aine annetaan kasteluveden mukana ja sitä annostellaan 1ml/ litra vettä. Vielä en laittanut veteen kasvuravinteita, ajattelin aloittaa hyvin miedon lannoituksen ensi viikolla.

Neljässä päivässä neulavehka on aloittanut juurten tekemisen. Muita pistokkaita en viitsinyt kaivaa vielä ylös juuritarkastukselle. Palailen asiaan viikon päästä, valmiiksi jo jännittää, tuleeko pistokkaisiin juuria. Laitoin pistokkaita neljään ruukkuun. Loppuihin neljään istutin vihannesten taimia. Niistä on myös tulossa juttua hieman myöhemmin.

Linkit Vpluxin sivuille:

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvihuonevalaisin-led-ufo-50w-6400k/11864

https://www.vplux.fi/fi/product/vesiviljelyjarjestelma-wilma-mini-8-1-6l/157129

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-root-stimulator-juuriravinne/446

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-hydrosora-atami-pesty-1l/11592

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *