Kasvitukia on monenlaisia ja keinoja kasvin kiinnittämiseen kasvitukeen on vielä enemmän. Yleensä kasvituki laitetaan, koska kasvi köynnöstää, mutta tuen voi joutua laittamaan myös kasville, joka on kasvanut kovin pitkäksi. Myös uudelleenistutuksen jälkeen kasvi voi tarvita hetken aikaa tukikeppiä, kunnes juuret ovat kiinnittyneet kunnolla uuteen kasvupohjaan. Toiset kasvit tarraavat esimerkiksi sammalkasvitukeen omilla ilmajuurillaan, jolloin kiinnitystarvetta ei ole ainakaan koko varren matkalta.
Periaatteessa kasvin kiinnittämiseen käy mikä tahansa naru tai lanka. Kannattaa kuitenkin mieluummin käyttää jotain hieman leveämpää/ paksumpaa materiaalia. Ohut lanka teloo herkemmin kasvin vartta kuin leveä. Jos kasvituki on kovin paksu, jokin lanka tai naru on ainoa vaihtoehto kasvin kiinnittämiseen. Itse olen käyttänyt esimerkiksi paperinarua, päällystettyä rautalankaa, lahjanarua, punoskudetta, villalankaa, pyykkinarua, matonkuteita, kaitanauhaa ja jopa vanhoja kengännauhoja.
https://www.bauhaus.fi/sidontanaru-juutti-5-m.html
Sidontalankaa ei saa laittaa liian tiukalle ja välillä olisi hyvä tarkistaa ettei vanhat kiinnikkeet ole alkaneet hiertämään kasveja. Kasvi laitetaan kasvitukeen kiinni varresta, ei lehdestä.
Monet köynnöstävät kasvit tekevät isompia lehtiä, kun saavat kasvaa tukea pitkin ylöspäin, kuten ne luonnossakin kasvavat. Amppelissa riippuvana lehdet jäävät pienemmiksi. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi erilaiset kultaköynnökset. Kasvi kiinnitetään kasvitukeen sitä mukaa, kun se kasvaa.
Useammassakin puutarhaliikkeessä myydään uudelleenkäytettäviä nippusiteitä. Ne ovat väriltään vihreitä, edullisia ja kevyitä ja rengasta voi laittaa kireämmälle tai löysemmälle tarpeen mukaan.
https://www.plantagen.fi/nippuside-25-kpl-vihrea-2153554.html
Ohueen kasvitukeen kiinnittämiseen löytyy paljon vaihtoehtoja. Lähes kaikista puutarhaliikeistä löytyy vihreitä erikokoisia ympyränmuotoisia muoviklipsejä, joilla kasvin varren voi kiinnittää ohueen kasvitukeen. Klipsin pitää olla niin iso, ettei se purista kasvin vartta tukikeppiä vasten liian tiukasti.
https://www.bauhaus.fi/sidontaklipsi-3-x-2-3-cm-25-kpl.html
https://www.herbert.fi/product/707/kasvituki-klipsi-20kpl
Kapeaan keppiin kasvin saa kiinni myös leipäpussinsulkijalla. Ne ovat ilmaisia ja samalla säästää luontoa, kun uudelleenkäyttää sulkijat. Pussinsulkijoissa on aina viimeinen myyntipäivä- leimaus. Päivämääristä onkin hauska seurata, milloin on suurinpiirtein kiinnittänyt kasvin mihinkäkin kohtaan. Näin voi seurata, kuinka nopeasti kasvi on kulloinkin kasvanut.
Ohueen kasvitukeen kasvin voi kiinnittää myös orkideakiinnikkeeksi nimitetyillä hauenleuoilla. Kasveille tarkoitetut hauenleuat eroavat hiuksiin laitettavista hauenleuoista, sillä ne ovat hieman löysemmät, jotta kasvi ei vahingoitu puristuksesta. Näillä pystyy kiinnittämään vain ohuita varsia ohueen tikkuun.
https://www.bauhaus.fi/orkideaklipsi-10-kpl-musta.html
On myös olemassa erillistä kasviteippiä. Teippi ei tartu liian voimakkaasti kasvin varteen, mutta takertuu tiukasti itseensä. Teippi on helppoa käyttää ja rulla on riittoisa. Kovin ohutvartista kasvia ei kannata teipata, sillä teippi voi vahingoittaa vartta.
https://cdon.fi/kodit-ja-puutarhat/bandage-tie-garden-plant-shape-tape-p-79731154
Kasveille on saatavissa myös seinään kiinnitettäviä tarrakoukkuja. Niillä on helppo asentaa köynnös seikkailemaan pitkin seiniä ja koukkuja on helppo lisätä sitä mukaa, kun köynnös kasvaa pituutta. Kannattaa muistaa, että jotkin kasvit alkavat tarrautua seinään ilmajuurillaan, jolloin kasvia irrottaessa seinään voi jäädä jälkiä.
Kaikkia kasveja ei tarvitse kiinnittää kasvitukeensa kiinnikkeitä. Olen ohjaillut esimerkiksi hopeaköynnöksen kasvamaan ylöspäin amppelinaruihin nojaten. Kasvilla on sen verran tukeva varsi, että se pysyy ainakin johonkin pituuteen asti ylöspäin köynnöstävänä ilman kiinnittämistä.