Puutarha

Ihan parhaat oksasakset!

Kaupallinen yhteistyö viljelytarvikkeita myyvän Vplux Oy:n kanssa.

Sain Vpluxilta koeajoon Fiskarsin ohileikkaavat ergonomiset M P921 x-series oksasakset, jotka ovat paljastuneet erinomaisiksi. Terä uppoaa paksumpaankin kasvin varteen kuin kuuma veitsi voihin. Olen käyttänyt niitä muutaman paksuvartisen huonekasvin latvontaan ja tänään sakset vihdoin pääsivät tositoimiin puutarhassa.

Oksasaksien kiinnipitokahva kääntyy kämmenen ja sormien puristusliikkeiden mukana, jolloin leikkaamiseen saa lisää voimaa käyttämättä suuremmin käden lihaksia. Sakset ovatkin erittäin kevyet puristaa, eikä käsi väsynyt leikkausoperaation hoitamisessa. Kiertyvän kahvan takia sakset käyvät vain oikeakätisille. Kättä ei siis voi vaihtaa kesken leikkaamisen, mutta sakset ovat niin kevyet käyttää, ettei käden vaihtoon ole tarvetta. Kääntyvä kahva lupaa antaa kolminkertaisen leikkaustehon tavallisiin oksasaksiin verrattuna. Lisäksi näissä saksissa on terässä matalakitkainen pinnoite, mikä lisää käyttömukavuutta.

Leikkasin ensin kuistimme pöydälle syreenin oksia kukkineen maljakkoon. Pihassamme on kaksi valtavaa lilakukkaista syreeniä ja halusin jotain kukkia väripilkuksi kuistille. Syreenin tuoksu täytti heti pienen kuistimme ja sai fiiliksen kesäiseksi. Lisäksi maljakkoon pääsi pari omenapuun oksaa, jotka roikkuivat kovin alhaalla pihatien päällä osuen aina auton kattoon, kun autoa ajoi parkkiin. Pätkäisin myös kukkapenkistä jokusen kevätvuohenjuuren keltaisen kukan syreenien sekaan kontrastiksi. Terä toimi hyvin myös ruohovartisten kevätvuohenjuurten katkomiseen.

Tiedän, ettei nyt toukokuussa ole ollenkaan osuvin aika leikata omenapuuta. Leikkaaminen tähän aikaan vuodesta voi saada puun versomaan runsaasti. Sormeni kuitenkin syyhysivät, sillä omenapuussa oli paljon kuolleita kaljuja oksia. Niinpä versomisriskistä huolimatta, kannoin tikapuut puun alle ja napsin alimpia kuolleita oksia pois aikamoisen läjän. Mikäli puu alkaa versoa voimakkasti, versot täytynee leikata pois loppukesästä. Fiskarsin oksasakset purivat erittäin hyvin myös kuolleisiin koviin omenapuun oksiin, jotka saattavat olla sitkeitä katkottavia.

Olemme muuttaneet nykyiseen kotiimme viime talvena, joten pihassa on ollut joitakin yllätyksiä kevään myötä. Tonttimme laidalta löysin mustikkapensaan, joka oli puoliksi kuihtunut ja lehdetön. Terveissä oksissa oli kuitekin jonkin verran raakileita. Napsin siis kuolleet oksat pois ja puskasta tuli ihan hyvän näköinen, joskin hieman toispuoleinen.

Yleensä oksasaksi- rupeaman päätteeksi ja seuraavana päivänä käden lihakset ovat olleet aivan maitohapoilla. Nyt ei tätä ongelmaa ollut, koska sakset ovat oikeasti hämmentävän kevyet puristaa ja painoakaan niillä ei ole liiaksi. Leikkausjälki on moitteetonta; leikkauspinnat ovat kuin laserilla leikattuja. Sakset myös pysyivät hyvin kädessä, eikä ote lipsunut. Näitä oksasaksia on helppo suositella.

Alla linkki saksien luo:

https://www.vplux.fi/fi/product/fiskars-xseries-powergear-ohileikkaavat-oksasakset/13467

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *