Puutarha

Uuteen pihaan tutustumista

Muutimme tämän hetkiseen noin satavuotiaaseen omakotitalo-kotiimme viime talvena. Lumien sulaessa kävi selväksi, että piha on todella karu ja laittamaton. Lähes koko piha on soran peitossa. Pihan kaksi pientä nurmilänttiä sijaitsevat rakennusten takana piilossa ja ovat voikukkien valtaamia. Tontin ympäri kiertävä aita on yhdessä kohtaa todella ruma metalliverkkoviritelmä, jonka haluaisin peittoon jollakin köynnöksellä.

Mitään kasvimaata ei pihassa ole, eikä myöskään marjapensaita paitsi yksi osittain kuollut pensasmustikka. Pihasta löytyy kolme myyrien mylläämää kukkapenkkiä, joista nousee jotakin kukkia, mutta myös nurmikkotupsuja ja muita rikkaruohoja. Kukkapenkit on myöskin sijoitettu tyhmästi rakennusten taakse, joten pihalla ollessaan kukkapenkkeihin ei ole näkyvyyttä. Ajattelin kuitenkin ostaa jotain kukkien siemeniä ja heittää niitä kukkapenkkien aukkokohtiin.

Iloinen valopilkku pihassa on vanha omenapuu, joka kukkii runsaasti. Myös pihan portin pielessä kukkii ilmeisesti sammalleimu tiiviinä mattona, mikä näyttää pihaan tullessa kauniilta. Nyt kun puut ovat saaneet lehtiä, on piha naapurien suhteen suojaisa. Talon ohi kulkevalta Takahuhdintieltä näkyvyys pihaan on kuitenkin lähes avoin, mikä hieman harmittaa.

Asumme vuokralla ja talon omistaja on hieman väläytellyt talon myymistä jossain kohtaa. Tämän takia en halua laittaa hirveästi rahaa pihan laittoon, kun ei ole tiedossa kauanko talossa saadaan asua. Kesäkukkia ajattelin kuitenkin hankkia muutamia sinne tänne pihaa. Kuistille ostin jo orvokkiamppelin. Kuistin kukkamaljakkoon keräsin jonkin puskan/ puun oksia pihamaan laidalta pöytää koristamaan.

Pihassa on yksi kaadettu betoninen ojarumpu täynnä jotain vanhaa maapohjaa. Löysin varaston takaa multapussin, josta kaadoin 10cm multaa maapohjan päälle. Heittelin mullan päälle unikonsiemeniä. Olen kerran jo harventanut taimia ja harvennan taimet uudestaan, kun unikot ovat hieman kasvaneet. Kylvökseen on jäänyt muutama aukkokohta, joihin ripottelen lisää unikonsiemeniä. Olen kastellut ojarumpua päivittäin, jotta pienet taimet eivät pääse kuivumaan. Lopun mullan pussista ajattelin kaataa kukkapenkkeihin ja kesäkukkien ruukkuihin.

Kaiken kaikkiaan piha ei juurikaan houkuttele touhuilemaan. Toivottavasti kesäkukat hieman piristävät pihan olemusta.

(2) Kommentit

  1. Varmasti multasormia syyhyäisi pistää kuokka heilumaan, mutta eihän se epävarmassa tilanteessa tosiaan kannata. Mutta kesäkukillakin tekee jo ihmeitä 🌺

    1. Hanna says:

      Eiköhän tuosta vähän nätimmän saa niilläkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *