Huonekasvit Puutarha

Jauhiaiset

Jauhiaiset ovat 1-2 mm pitkiä, yleensä valkoisia tai kellertäviä siivekkäitä tuhohyönteisiä. Kasvihuoneilla ja tuontikasveilla Suomessa yleisimmin tavatut jauhiaiset ovat ansarijauhiainen ja etelänjauhiainen. Suomen luonnossa elävät muun muassa kaalijauhiainen ja mansikkajauhiainen. Ansari-, kaali- ja mansikkajauhiaiset ovat ylhäältä katsottuna kolmionmuotoisia, kun taas etelänjauhiainen on enemmän pitkän mallinen.

Liima-ansoilla kasvien lentäviä tuholaisia on helppo tarkkailla ja torjua.

Jauhiaisen munat ovat 0,2-0,3 mm pitkiä soikioita, jotka ovat usein ryppäinä pyöreässä muodostelmassa lehtien alapinnoilla. Jauhiaisen ensimmäinen toukkavaihe liikkuu, muut nuoruusasteet ovat liikkumattomia. Toukat ovat litteitä ja väriltään vaaleita, värittömiä, vihertäviä tai keltaisia. Jauhiainen munii yleensä ylimpiin uusiin lehtiin, jolloin uusimmat munat ovat usein kasvin latvassa ja kasvin kasvaessa toukat taas kasvin keskiosassa.

Aikuinen jauhiainen näyttää hieman pieneltä perhoselta.

Aikuiset jauhiaiset pöllähtävät kasvista sitä liikuttaessa. Naaras voi tuottaa jopa 300 munaa elinaikanaan, joten ne lisääntyvät kasveissa tai puutarhassa räjähdysmäisesti. Kasveja pitääkin tutkia tarkkaan kesällä puutarhassa sekä uusia kasveja ostaessa. Liima-ansat auttavat tuholaisten tarkkailussa, ennaltaehkäisyssä ja häätämisessä, sillä lentävät aikuiset yksilöt jäävät niihin kiinni. Liian pahaksi päässyt tartunta saattaa ratketa vain kasvin roskiin heittämisellä. Epämuodostuneet kasvinosat ja värimuutokset voivat kieliä jauhiaisten olemassaolosta.

Aikuiset jauhiaiset imevät solunestettä lehdistä, alentaen kasvin elinkelpoisuutta. Vieläkin vakavampi ongelma on kuitenkin jauhiaisten erittämä mesikaste, joka tahmaa kasvin ja altistaa sen sienille ja härmälle, jotka taasen vaikeuttavat kasvin yhteyttämistä. Ongelma näkyy harmaana/ ruskehtavana jauhona ja tahmeutena varsinkin lehtien alapinnoilla ja harmautena lehdissä. Jauhiaiset myös levittävät kasvitauteja kasvista toiseen.

Jauhiainen voi elää parikin kuukautta. Mikäli jauhiaisia löytyy, kannattaa toimia nopeasti. Luonnon pyretriini tehoaa toukka-asteisiin. Pyretriiniä on esimerkiksi Sprutzit- häätöaineessa. Kasvi pitää sumuttaa huolellisesti viikon välein ainakin neljä viikkoa. Varsinkin lehtien alapinnat pitää sumuttaa huolellisesti. Pahasti saastuneet kasvinosat kannattaa kylmän viileästi poistaa. Pyretriini kannattaa levittää illalla, sillä auringonvalo voi tuhota sen tehoaineita.

Myös mäntysuopaliuosta voi kokeilla. Annostussuhde on 3dl mäntysuopaa/ 10 litraa vettä. Myös mäntysuopaliuosta pitää suihkia kasviin useita kertoja muutaman viikon ajan.

Jauhiaishäätöön on olemassa myös petoja, joita myy Biotus Oy. Itse en ole testannut, kuinka hyvin pedot toimivat jauhiaisiin sisällä, mutta ne ovat toimineet hyvin ripsiäisiin ja vihannespunkkeihin. Amblyseius Swirskii- petopunkit syövät jauhiaisen nuoria kehitysasteita ja samalla ne tehoavat myös ripsiäisiin ja vihannespunkkiin. Itselläni onkin tapana tilata näitä punkkeja pari-kolme kertaa vuodessa ihan varmuuden vuoksi. Niihin sijoitettu 30€ postimaksuineen maksaa itsensä helposti takaisin, kun kasveja ei kuole ötököihin eikä myrkkyjä tarvitse ostaa.

Punkkien käytön ongelma on ilmankosteuden pitäminen korkeana, sillä petopunkkien munat kehittyvät korkeassa ilmankosteudessa. Niinpä talvella käytössä on ilmankostuttimia ja sumuttelen kasvit ainakin kaksi kertaa päivässä.

Mikäli jauhiaisia on puutarhassa, voi Biotukselta ostaa jauhiaisluteita, jotka syövät kaikkia jauhiaisen kehitysasteita. Myös jauhiaiskiilukaisia voi puutarhaan hankkia. Ne loisivat toukka-asteissa tappaen ne lopulta. Mikään ei tietenkään estä tilaamasta niitä huonekasveillekin, mikäli isommat ötökät ja lentelevät pedot eivät kauhistuta sisällä. Itse olen petoja ostanut parina vuotena puutarhaan ja jauhiaiset ovat oikeastaan kadonneet pienestä puutarhastani.

Systeemisiin myrkkyihin jauhiaiset voivat kehittää resistenssin jo viidessä sukupolvessa. Niiden käyttöä kannattaakin välttää viimeiseen asti ja turvautua Raidiin vain, jos on aivan pakko. Myrkyt tuhoavat samalla myös puutarhan hyvät hyönteiset, jolloin jauhiaisten on helppo lisääntyä petojen puuttumisen vuoksi, joten tilanne yleensä palaa pahempana takaisin.

Ihmepensas ei kuulu jauhiaisten suosikkikasveihin.

Jauhiaiset vaivaavat helposti tomaattia, paprikaa, kurkkua ja mansikkaa ulkona sekä kasvihuoneissa, esimerkiksi joulutähteä ja gerberaa kasvihuoneissa ja kodeissa sekä ruusuja sisällä, avomaalla ja kasvihuoneissa. Myös kiinanruusu ja begoniat kuuluvat niiden lempi koristekasveihin. Omassa puutarhassani ne olivat pesiytyneet muun muassa alppiruusuun ja mansikoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *