Huonekasvit

Juurruttaminen suoraan kasvupohjassa

Pistokkaiden juurruttamiseen voi käyttää monenlaisia kasvupohjia. Näistä tunnetuimpia ovat erilaiset mullat ja turve, kookos, erilaiset kevytsorat, seramis, wurth imeytysrae, sammal, perliitti ja vermikuliitti. Kasvupohjan valinta voi olla vaikeaa ja yleensä siinä harjaantuu ajan ja kokemuksien myötä.

Mikäli juurrutat mullassa, valitse vähäravinteinen taimimulta tai kaktusmulta. Yleensä mullassa kannattaa juurruttaa nopeita juurtujia, kuten juoru tai punalehti. Mullan joukkoon voi laittaa jotain kevytsoraa tai perliittiä, jotta seoksesta tulee vettäpäästävämpi ja kuohkeampi. Myös turpeessa voi juurruttaa pistokkaita, mutta siitä ei itselläni ole kokemusta. Turve pidättää hyvin vettä, joten pistokkaiden mätäneminen on vaarana, jos turpeeseen ei sekoita jotain kuohkeuttajaa.

Timanttiananaksen poikanen on juurtumassa kookospohjassa, johon olen sekoittanut kaarnaa, perliittiä ja hydrosoraa.

Myös kookoskuitua voi käyttää juurrutukseen. Siihenkin kannattaa sekoittaa kevytsoraa tai perliittiä. Kookoskuidun ja muut mullattomat ainekset voi käyttää uudestaan ja uudestaan, toisin kuin multaa, joka menee käytössä huonolaatuiseksi. Ainekset voi uunittaa käytön jälkeen, jolloin siitä kuolee kaikki ötökät ja taudinaiheuttajat yms. Itse olen käyttänyt ainekset uudelleen uunittamatta. 150°C ja 15 minuuttia riittää uunittamiseen.

Tyräkkejä olen onnistunut juurruttamaan Wurth imeytysrakeessa.

Seramis ja imeytysrae imevät itseensä hurjasti vettä. Niissä juurruttaessa pitää huomioida, ettei kasvupohjaa tarvitse kastella usein. Nämä molersavi-valmisteet kuivuvat helposti pinnalta, joten laittaisin juurrutusastian päälle kirkkaan muovipussin tai lasiastian. Muovipussikikkaa voi käyttää kaikissa aineksissa juurruttaessa. Pussin sisällä on kosteaa, joten pistokas pysyy terhakkaana siihen asti, kunnes se tekee juuria. Seramis ja imeytysrae kannattaa huuhdella pölystä ennen käyttöä. Myös vermikuliitti imee itsensä täyteen vettä. Siinä juurruttaminen kannattaa tehdä samoin, kuin molersavi- valmisteissa. Itse en ole koskaan juurruttanut vermikuliitissa, joten en osaa paremmin kertoa sen toimivuudesta.

Imeytysrakeen pintakuivumista olen estänyt sammalkerroksella imeytysrakeen päällä.

Sammal on nopeasti nostanut päätään kasvupohjana. Siinä voi myös juurruttaa kasveja. Sammal sitoo paljon vettä, mutta on kuitenkin ilmavaa. Rahkasammal myös sisältää juurtumista edistäviä yhdisteitä. Omasta mielestäni sammal on hankala poistaa juurakosta kokonaan, kun pistokkaan istuttaa. Moniin mullattomiin istuttaessa, pitäisi juuristo puhdistaa mahdollisimman puhtaaksi, jotta juuret eivät mätäne niin helposti. Itsellä sammal on toiminut melko hyvin minkä tahansa kasvin juurruttamiseen. Sammalen avulla voi myös ilmajuurruttaa kasveja. Ilmajuurrutuksesta saat lisätietoa artikkelin lopussa olevasta linkistä.

Sammaleessa olen juurruttanut muun muassa neulavehkaa.

Perliitti ja erilaiset kevytsorat ovat hyvin huokoisia aineita, mutta niiden vedensidontakyky on huonompi kuin esimerkiksi seramiksessa. Niiden kanssa olenkin tehnyt yksinkertaisen semihydron, jossa juurrutan pistokkaat. Laitan tuopin tai jonkin muun korkean astian täyteen perliittiä tai soraa ja sitten lasken sekaan vettä noin 1/3 tuopin tilavuudesta. Tähän mukiin olen sitten tökännyt pistokkaan. Omasta mielestäni tämä on ollut kaikkein tehokkain juurrutusmuoto ja onnistumisprosentti on todella korkea. Mätänemistä ei ole tapahtunut yhdellekään pistokkaalle tähän mennessä. Perliitti kannattaa huuhdella ennen käyttöä esimerkiksi siivilässä.

Laitoin Philodendron Florida Ghostin kolme pistokasta eri juurrutusaineisiin. Yhden laitoin sammaleeseen, yhden perliittiin ja yhden veteen, jossa on pari tippaa juurrutushormonia. Sammalessa ja vedessä ei tapahtunut mitään, mutta perliitissä oleva pistokas oli istutusvalmis kahdessa viikossa. Laitoin vedessä olleen pistokkaan myös perliittimukiin ja se alkoi tehdä juuria viikossa. Perliitissä olen juurruttanut onnistuneesti muun muassa peikonlehtiä, tyräkkejä, köynnösvehkoja, hopeavillakkoa, matteja, kultaköynnöksiä ja muulinkorvia.

Perliitti on paljastunut erinomaiseksi juurrutumateriaaliksi.

Kasvupohjan lisäksi juurtumiseen vaikuttaa kosteus, lämpö, valo ja oudot mystiset voimat. Joskus vastaan tulee pistokas, joka ei tee juuria millään, vaikka olosuhteet olisivat optimaaliset. Myös mätäneminen voi kohdata kasvin, vaikka tekisit mitä tanssiliikkeitä. Lämpöä voi lisätä lämpömatolla tai hyödyntää lattialämmitystä. Terraario-oloissa on lämmintä ja kosteaa, siksi juurrutankin kasvit kasviteltassa. Kasviteltasta saat lisää infoa artikkelin lopussa olevasta linkistä.

Pistokkaita kannattaa sumutella ainakin päivittäin. Myös valoa pitää tarjota runsaasti. Älä kuitenkaan laita pistokkaita eteläikkunan paahteeseen kesällä. Aurinko kuivattaa pistokkaat nopeasti, jolloin ne kärtsähtävät. Pistokkaan voi kastaa juurrutushormoniin tai vaikka kaneliin ennen istuttamista. Kaneli on antibakteerista ja siinä on juurtumista edistäviä yhdisteitä. Mielestäni kaneli on auttanut, eivätkä pistokkaat mätäne niin helposti kuin ilman kanelia olevat pistokkaat.

Kannattaa muistaa, että mullattomissa sekoituksissa ei ole paljoa ravintoaineita. Pistokkaita voi lannoittaa alkuun esimerkiksi miedolla merilevällä kastellen tai lehtiruokinnan avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *